L’Oréal România susține excelența în domeniul cercetării și anunță câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

L’Oréal România susține excelența în domeniul cercetării și anunță câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

Luni, 12 decembrie 2022, a avut loc evenimentul de premiere a celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” .

Iulia Antohe, Elena Milanesi, Elena Stoleru și Raluca Țuțuianu sunt câștigătoarele celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, organizate cu sprijinul UEFISCDI. Fiecare dintre cele patru proiecte de excelență, finanțat cu o bursă în valoare de 49.000 lei, a fost prezentat în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc luni, 12 decembrie, în București, și care a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc. 

Cele patru teme de cercetare premiate în acest an propun soluții pentru unele dintre cele mai actuale și des întâlnite probleme de sănătate. Pe scurt, ele urmăresc: 

  • Detecția sensibilă a alergenilor din produsele alimentare, folosind un senzor plasmonic cu fibră optică;
  • Efectul reglator al moleculelor microARN asupra inflamației și stresului oxidativ în perturbarile cognitive;
  • Încapsularea de extracte vegetale bioactive pentru dezvoltarea de materiale antibacteriene și antioxidante destinate ambalajelor alimentare;
  • Dezvoltarea unei noi terapii regenerative pentru tratamentul rănilor cronice diabetice.

Juriul din România, alcătuit din academicieni, profesori universitari și doctori de renume din cele două arii pe care programul le are în vedere (Științele Vieții și Științele Fizice) a analizat peste 30 de dosare de candidatură. 

L’Oréal s-a născut din știință, din viziunea și determinarea unui chimist. Încă de atunci, cercetarea și știința s-au numărat printre pilonii principali pe care s-a construit grupul L’Oréal. Fără îndoială, calitatea înaltă a produselor noastre, realizate de mâinile și din pasiunea celor 4.000 de cercetători din întreaga lume ne-au asigurat succesul, de peste 110 ani. Este, așadar, o onoare și o responsabilitate importantă de a ne arăta aprecierea și susținerea față de tinerele cercetătoare care, prin eforturile lor, contribuie la progres. De aceea, din 2019, sprijinim și recunoaștem meritele și potențialul tinerelor din cercetarea românească, le ajutăm să exceleze și să devină modele inspiraționale pentru viitoarele generații, prin componenta locală a programului de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România. 

 „Crearea de cunoștințe și lărgirea cunoașterii prin științăși cercetare reprezintă un izvor de soluții la provocările economice, sociale și de mediu acute de astăzi și la obținerea unei dezvoltări durabile și a unor societăți mai ecologice. Complexitatea schimbărilor economice, sociale și climatice la nivel global, din ultimii an, necesită o abordare holistică, pe care UNESCO o oferă prin expertiza sa de lungă duratăîn științăși cercetare și prin abordarea pluridisciplinarăîn domeniile Educație, Cultură, Comunicare și Informare. Misiunea comună pe care L'Oréal și UNESCO și-au asumat-o când au creat programul de burse Pentru Femeile din Știință”își arată rezultatele an de an, prin soluțiile inovatoare pe care tinerele bursiere le oferă. La această ediție, am aflat că preocupările acestora au fost dintre cele mai diverse și mai surprinzătoare: găsirea de soluții pentru depistarea alergenilor, identificarea unor biomarkeri pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, crearea de ambalaje antimicrobiene, antioxidante și biodegradabile sau stimularea unor procese biologice pentru vindecare mai rapidă a bolilor cutanate. Le felicit pe câștigătoare pentru tenacitatea de a-și fi urmat pasiunea pentru cercetare și le doresc mult succes mai departe în construirea viselor lor., a afirmat Madlen Șerban, Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO.

 

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții 

Elena Milanesi este cercetător științific gradul II, în cadrul Institutului Național de Patologie Victor Babeș, București. Cu ajutorul bursei L’Oréal - Unesco „Pentru Femeile din Știință”, aceasta va putea aprofunda rezultatele valoroase obținute în proiectul REDBRAIN, care a identificat în sângele pacienților, cu forme incipiente de boală Alzheimer, biomarkeri asociați inflamației și stresului oxidativ, care pot fi testați neinvaziv, printr-o metodă accesibilă. 

Raluca Țuțuianu este bioinginer medical, doctor în Biologie și cercetător științific în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" al Academiei Române din București. În contextul în care, la nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere, vindecarea rănilor cutanate prin intermediul medicinei regenerative reprezintă una din principalele direcții de cercetare la acest moment. În studiile anterioare, Raluca Țuțuianu a demonstrat că leziunile cutanate acute pot fi vindecate prin stimularea unor procese biologice, iar bursa îi va permite să mergă mai departe, prin cultivarea de celule în sistem tridimensional, în vederea îmbunătățirii proprietăților regenerative. 

 

Câștigătoarele secțiunii Științele Fizice 

Iulia Antohe este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației (INFLPR), Măgurele. Scopul proiectului pentru care a primit finanțare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecția rapidă și sensibilă a alergenului alunei Ara h 1 din produsele alimentare. Rezultatele acestei cercetări deschid ușa către detecția automată, sensibilă şi la fața locului a alergenilor în general, cu țintă finală de a oferi consumatorului alimente mai sigure şi de calitate. 

Elena Stoleru este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iași. Proiectul de cercetare propune soluții pentru stoparea îmbolnăvirilor cauzate de toxiinfecțiile alimentare și vizează obținerea unor materiale antimicrobiene și antioxidante biodegradabile. Aceste materiale bioactive vor reprezenta ulterior baza pentru dezvoltarea de ambalaje care vor împiedica dezvoltarea microorganismelor patogene și suplimentar vor prelungi prospețimea mâncării/alimentelor prin acțiunea antioxidantă. 

Lansat în 2009, în România, programul L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” a sprijinit până în prezent 37 de tinere cercetătoare, cu burse a căror valoare totală a ajuns la peste 1,5 mil.de lei.  Rezultatele științifice ale proiectelor susținute pe plan național și internațional au deschis noi orizonturi de cercetare, au generat noi metode de diagnostic și tratament pentru boli rare, au dus la formarea de noi laboratoare și departamente și au atras fonduri europene pentru noi proiecte de cercetare. 

Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.  

Programul L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” se adresează, la nivel național, cercetătoarelor cu vârsta de maximum 40 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi derulează programe de cercetare în țara noastră. 

Programul național de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. 

Bursele L’Oréal - UNESCO ”For Women in Science” se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări. 275 de tinere cu contribuții majore în domeniul științific beneficiază în fiecare an de programe de bursă naționale sau regionale. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului International Rising Talents.  

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal - UNESCO ”For Women in Science” Award pentru activitatea desfășurată în domeniul lor, Științele Vieții sau Științele Fizice. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.  

L’Oréal România, parte a grupului L’Oréal, care se dedică frumuseții de peste 105 ani, are o istorie de 25 de ani pe piața locală. Cu portofoliul său unic de 20 de branduri internaționale diverse și complementare, L’Oréal România este unul dintre liderii pieței locale de cosmetice, prezent în toate canalele de distribuție: mass market, magazine, farmacii și drogherii, saloane, travel retail și branded retail. 

Comisia Națională a României pentru UNESCO a fost înființată în 1956 şi este o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Educației Naționale, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române și cu alte instituții şi organisme centrale. 

Comisia Naţională a României pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanță de specialitate guvernului şi delegaţiilor la Conferinţa Generală UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării  socio - economice - durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related