Cu o diplomă în economie și experiență în media si publicitate, la 25 de ani a început să se viseze antreprenor. I-a ieșit. Raluca Andrenacci a investit și dezvoltat business-uri în diverse domenii în România, a învățat, și-a dezvoltat abilitățile și cunoștințele în afaceri. În urmă cu 7 ani, a decis că este momentul să își ducă experiența din antreprenoriat într-un alt rol, cel de mentor și coach. Lucrează acum cu oameni de business din România, pe care îi ajută să facă schimbări în viețile lor, să investească inteligent, să valorifice oportunitățile cu care se întâlnesc.
"Relația coach-client este foarte importantă și ar trebui să fie una de încredere, sinceritate și colaborare, iar dacă este mentor, este foarte important să se regăsească în experiențe similare sau să aibă expertize în zona de acțiune a clientului. „I’ve been there” e determinanta alegerii mentorului de către client".
Cu Raluca Andrenacci povestim în rândurile următoare despre coaching și mentoring, aflăm care este diferența dintre cele două și cum ajută fiecare într-un proces de schimbare profesională.
Drumul către coaching și mentoring
La 25 de ani cu o diploma în economie și experiență în media și publicitate, prin anii 99, visam să creez oportunități de afaceri. Cu ajutorul intuiției si al curiozității am decis și am deschis o agenție imobiliară. Cu banii câștigați din comisionul ca manager divizia vânzări publicitate la Mediapro am mobilat primul meu birou. După doi ani, am devenit dezvoltator apartamente de vacanță la malul mării, situație bazată exclusiv pe oportunitățile pe care le aveam la acel moment “în buzunare” așa cum îmi place mie să definesc. În următorii ani, cu o parte din profitul din vânzarea apartamentelor am extins afacerea familiei în industria de hospitality, prin crearea de noi concepte de investiții în restaurante gen beach club sau boutique hoteluri.
Experiența mea de antreprenor am dus-o într-un nou rol, cel de mentor coach, fiindcă este destul de comun ca antreprenorii să-și îndrepte atenția spre coaching sau mentoring după ce au experimentat deja lumea afacerilor. Antreprenorii pot fi buni în afaceri, dar uneori își doresc să își împărtășească experiențele și cunoștințele dobândite cu alții, ajutându-i să evite greșelile pe care le-au făcut în trecut și să își crească afacerile.
Pentru mine, trecerea la mentoring este o modalitate de a continua pasiunea pentru afaceri și de a îmi folosi abilitățile și cunoștințele pentru a ajuta alți oameni să-și realizeze visurile. Să aduc prosperitate celor din jurul meu a devenit o misiune pentru a doua jumătate a vieții mele.
Cum funcționează coaching-ul. Ce este și ce nu este
Coaching-ul este un proces de dezvoltare personală și profesională, care se concentrează pe obiectivele individuale ale clientului. Coach-ul este un partener care îi ajută pe clienți să își atingă obiectivele și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a-și îmbunătăți performanțele. În general, coach-ul nu oferă soluții sau sfaturi, ci îi ajută pe clienți să își găsească propriile soluții și strategii pentru a atinge obiectivele lor.
Diferența dintre coaching și mentoring
Pe de altă parte, mentoring-ul este un proces prin care o persoană cu experiență îi ghidează și îi sfătuiește pe cei care doresc să învețe și să se dezvolte. Mentorul poate oferi sfaturi și experiențe personale pentru a ajuta mentee-ul să înțeleagă și să își dezvolte competențele și să atingă obiectivele sale.
În concluzie, coaching-ul și mentoring-ul sunt două procese diferite, dar ambele au ca scop dezvoltarea personală și profesională a clientului/mentee-ului. Coach-ul și mentorul sunt parteneri care ajută pe ceilalți să se dezvolte și să își atingă obiectivele, prin intermediul abilităților și cunoștințelor dobândite de-a lungul timpului.
Situațiile cu care se confruntă cel mai des antreprenorii în aceste vremuri
Într-un mediu de afaceri dinamic cum este cel în care am început eu, respectiv piața imobiliară, ideea principală e să știi ce vrei și să ai un plan solid de dezvoltare sau de exit. În caz contrar, poți risca să pierzi oportunități valoroase pe drum și să te confrunți cu probleme majore. Dacă ai așteptări ireale legate de resursele tale, cunoașterea competiției sau de cât valorează afacerea ta sau pe de altă parte momentul ales de dezvoltare sau exit nu este cel oportun, atunci exista consecința ca sa îți devalorizezi singur sanșele de reușită.
Cine sunt clienții tăi
Clienții care dețin averi complexe, cum ar fi proprietăți imobiliare, investiții, afaceri în domenii diverse. Acești clienți așteaptă de la un mentor să îi ajute să gestioneze aceste active în mod eficient, să identifice oportunități de investiții și să minimizeze riscurile, să învețe să gestioneze mai bine viața personală in armonie cu cea profesională.
Oameni de afaceri și antreprenori care își conduc propriile afaceri și au nevoie de un mentor care să îi ajute să-și optimizeze strategiile și să-și maximizeze profitul, să obtină claritate în ceea ce privește structura și planificarea afacerii, precum și soluții, dar si feed back.
Familii și indivizi care dețin venituri peste medie, dar nu neapărat și averi mari. Acești clienți au nevoie de un mentor care să îi ajute să gestioneze veniturile și investițiile în mod eficient, să planifice pentru viitor și să se asigure că își realizează obiectivele pe termen lung.
Adaug expertiza mea legată de clienți tineri succesori în afacerile de familie cu care pregătesc planul de preluare și integrare în structura businessului de familie.
Sunt și cazuri speciale care mă fac să mă simt onorată, mai ales atunci când la finalul programului clientul mi-a oferit o cotă parte din acțiunile firmei pentru a mă implica permanent ca și partener, datorită increderii create si a rezultatelor peste așteptări.
În general pot lucra cu o varietate de clienți, dar este important ca mentorul să își adapteze strategiile și abordările la nevoile și obiectivele fiecărui client individual și acestea vin din expertizele si experiențele proprii.
Relația coach-client
Relația coach-client este foarte importantă și ar trebui să fie una de încredere, sinceritate și colaborare, iar dacă este mentor, este foarte important să se regăsească în experiențe similare sau să aibă expertize în zona de acțiune a clientului. „I’ve been there” e determinanta alegerii mentorului de către client.
Coaching pentru schimbare
În general, coaching-ul poate ajuta un om/antreprenor să facă o schimbare importantă în viața sa profesională prin identificarea obiectivelor clare, dezvoltarea unui plan de acțiune specific și monitorizarea progresului pentru a atinge acele obiective. De asemenea, coaching-ul poate oferi un spațiu sigur și suportiv pentru a explora și a depăși obstacolele și provocările care pot apărea în timpul procesului de schimbare.
Ce implică un program de mentoring cu tine
Dacă dorința ta de schimbare vine însoțită de incertitudine și oricât de mult te-ai strădui, claritatea întârzie să apară, soluția este să accepți îndrumarea.
Programul de mentorat pe care îl propun oferă instrumentele necesare pentru a-ți menține motivația interioară, pentru a stabili strategia și pentru a evalua capacitatea pe care o poți canaliza către obiectivele dorite.
Imaginează-ți că, în timpul sesiunilor noastre de mentorat, vezi întreaga situație în mod clar și din mai multe perspective.
Te va ajuta în cele din urmă să iei cea mai bună decizie? Eu cred că da!
Susțin programe personalizate de mentorat One-on-One și la distanță, persoanelor care caută să își îmbunătățească performanța, să își valorifice abilitățile și să își atingă potențialul maxim. Clienții care apreciază expertiza practică, accentul pus pe strategie, motivație și acțiune, precum și capacitatea de a
oferi claritate, cunoștințe, îndrumare și noi perspective vor obține: îndrumare și feedback, validare, noi perspective și cunoștințe noi.
Mindset-ul unui om de succes
Pentru a avea o viață interesantă și plină de succes, mindsetul unei persoane trebuie să fie unul deschis, curios și plin de energie. Consider câteva atribute care trebuie conștientizate, explorate si dezvoltate ce pot contribui la o viață de succes: curajul, încrederea, curiozitatea, reziliența, creativitatea, disciplina, intuiția și nu în ultimul rând networkingul.
Importanța unei strategii coerente de comunicare într-un business
Este important ca o companie să aibă o strategie de comunicare coerentă și planificată pentru a asigura consistența mesajelor transmise în interiorul și exteriorul companiei. Această strategie trebuie să ia în considerare publicul țintă și canalele de comunicare utilizate, pentru a se asigura că mesajele ajung la destinatarii potriviți și în modul cel mai eficient posibil. În plus, o strategie bine definită poate ajuta la creșterea vizibilității companiei și la construirea unei imagini de brand puternice.De asemenea, prin construirea de relații puternice cu clienții și partenerii de afaceri, o companie poate obține un avantaj competitiv.
Care este strategia ta de comunicare, ca antreprenor și business coach
Comunicarea eficientă a diferențialului meu este esențială într-un mediu competitiv, prin oferirea de pachete sau servicii unice, customizate împreuna cu experiențe practice sau prin utilizarea unor instrumente de branding personal inovatoare. Ca orice componentă de brand programele mele nu pot copiate si țin foarte mult la asta, datorită expertizelor diverse pe care le dețin din anii de antreprenoriat.
Networking-ul si personal branding-ul sunt două aspecte importante pentru succesul meu. Am ales în primul rănd comunicarea către cei care mă cunosc a dezvoltării mele profesionale ca și mentor, apoi mă implic în construirea de relații cu alți profesioniști prin participarea la evenimente de networking.
De asemenea, construirea de relații de încredere cu clienții deja existenți îmi consolideză poziția și asigură nivelul de loialitate al clienților, ei devenind primii promotori care mă recomandă si validează.
Nu în ultimul rănd învăț și mă inspir de la fiul meu despre toate noutățile legate de tehnologie in zona de comunicare online.
Comunitatea care mă urmărește este formată din persoane de acțiune, creative, curioase de a avea experiențe noi inspiraționale motivate de căutarea lor atăt a sensului vieții sau a unor obiective provocatoare.
De la distanță, cum arată comunitatea de business din România
Acum 7 ani am facut exit-uri din toate afacerile mele, păstrând doar portofoliul de active imobiliare și am decis să-mi ofer o nouă provocare, aceea de a locui în Italia unde să dedic timp familiei și dezvoltării personale. Am continuat să lucrez cu antreprenori din România și mă informez permanent despre toate schimbările.
Educația tinerilor este esențială pentru dezvoltarea individului și a societății și trebuie să fie oferită si actualizată gratuit si permanent de către stat. Cu toate acestea, în ultimii ani, am constatat, în cadrul sesiunilor de mentoring o schimbare semnificativă în ceea ce privește nevoile antreprenorului de programe educaționale specializate si dorința tinerilor mai ales da a fi implementate înca din liceu de educația financiară, socială, juridică si cât mai multe proiecte practice astfel încât la terminarea studiilor sa fie asimililați mai ușor de piața forței de muncă.
În concluzie, mă bucur să fiu parte din schimbare prin programele mele speciale de mentoring cu membrii afacerilor de familie și să contribui la repozitionarea firmelor cu capital romănesc prin schimbarile și viziunea aduse de prima generație de succesori pregătiți de școlile din afară în toate domeniile, dar cu o majoritate in Business Management.