Studiu Școala de HR și Zitec: Industria IT din România în 2023 – ce-și doresc cu adevărat angajații de la locul de muncă?

Studiu Școala de HR și Zitec: Industria IT din România în 2023 – ce-și doresc cu adevărat angajații de la locul de muncă?

Școala de HR, în parteneriat cu Zitec, lider pe piața de IT & Digital Marketing în România, a publicat rezultatele unui studiu care oferă o imagine amplă asupra preferințelor, valorilor și aspirațiilor profesioniștilor din domeniul tehnologiei. Întregul demers a pornit de la nevoia de a recalibra percepția angajatorilor, de a face cunoscute nevoile specialiștilor și de a contribui la un viitor orientat spre oameni.

Studiul realizat în primul trimestru al acestui an bifează atât o analiză cantitativă, cât și calitativă asupra subiectului, înglobând 1592 completări unice de formular și 30 de interviuri cu specialiști din diverse companii IT, cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani. Un mare procent al răspunsurilor provin din capitală - 44.5%, însă o bună parte dintre ele reflectă poziția specialiștilor de peste tot din țară și nu numai: Cluj - 16.7%, Iași - 11.55%, Timișoara - 7.5%, Brașov - 4.6%, străinătate - 3.2%.

Ne-am dorit să aflăm dacă «paradisul» din industria IT încă mai există. Alături de Zitec, ne-am convins că standardele de muncă în România se redefinesc de la an la an și nevoia de fi prezent în viață privată devine, după cum arată și studiul, una din preocupările de bază ale angajatului IT”, a declarat Andra Pintican, fondator Școala de HR, subliniind evoluția standardelor de lucru și nevoia tot mai mare de echilibru în viața personală în rândul profesioniștilor din IT.

De asemenea, Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer în cadrul Zitec, a afirmat că ”la Zitec suntem într-o călătorie constantă spre starea de bine la locul de muncă, așa că în echipă avem deja instrumentele și legăturile interumane care ne ajută să avem acces, mereu și la cald, la prioritățile și nevoile colegilor noștri.

Companiile au de învățat de la oamenii din echipele lor și oamenii ar trebui să aibă acces la suport din partea companiilor ca să învețe și să se dezvolte continuu într-un mediu prielnic. Am gândit că același tratament îl merită toți profesioniștii IT din România. De aceea, am colaborat cu Școala de HR la un studiu menit să scoată la iveală dorințele specialiștilor din industrie așa cum arată ele astăzi, în 2023.”

Cele 10 arii majore studiate și defalcate în studiu scot la iveală prioritățile de top ale angajaților din tech, printre ele numărându-se:

  • Posibilitatea accesării unui sistem de muncă hybrid / remote - preferată de 98% dintre respondenți, reconfirmând adaptarea cu succes a industriei IT la provocările aduse de pandemie
  • Aderarea la echipe sănătoase, care prețuiesc flexibilitatea - nevoie identificată la 77% dintre profesioniștii IT chestionați, fapt care subliniază nevoia lor de onestitate, transparență și management competent la locul de muncă
  • Dobândirea echilibrului dintre viața profesională și personală, cu ajutorul angajatorului - lucru necesar pentru 41.7% din întregul eșantion și, totodată, una dintre cele mai îmbucurătoare statistici, după spusele Zitec & Școala de HR

 

Recomandarea din interior, rețetă de succes pentru angajări

Un alt aspect important, documentat în studiu relevă modul în care oamenii din industrie caută și evaluează potențiale noi oportunități de muncă. Majoritatea respondenților ajung să se angajeze în mod tradițional, aplicând direct și urmând clasicul traseu interviu-ofertare. A doua cea mai populară metodă prin care aceștia au ajuns să fie angajați este cea de head hunting.

A treia cea mai populară metodă prin care respondenții au ocupat pozițiile din prezent este cea a recomandării din interior. Această metodă are o rată de conversie de 7 ori mai mare decât cea tradițională, conform Edelman Source Barometer. Mai mult, 30% din întregul eșantion de respondenți declară că și-ar recomanda angajatorul unui prieten. Prin urmare, devine implicit faptul că organizațiile trebuie să depună un efort suplimentar în a crea o cultură organizațională care să inspire natural conexiuni.

 

Profesioniștii în căutarea unui job nou merg direct la țintă

Canalele de căutare a unui loc de muncă variază în funcție de experiență: IT-iștii entry-level se bazează foarte mult pe platforme destinate locurilor de muncă, precum Ejobs și Bestjobs, în timp ce profesioniștii cu experiență se orientează către LinkedIn și site-urile angajatorilor pe care deja îi vizează.

Când vine vorba despre a evalua un brand de angajator, dintre cele 14 aspecte reieșite în studiu, cele mai des 5 întâlnite sunt:

  1. Profesionalismul & capacitățile tehnice ale colectivului deja existent
  2. Reputația angajatorului, cât și cultura din interiorul companiei
  3. Portofoliul de clienți și diversitatea proiectelor abordate
  4. Produsele interne ale companiei
  5. Notorietatea brandului la nivel internațional

 

Angajații au devenit mult mai stricți în ceea ce privește nemulțumirile de la locul de muncă

Datele arată că oamenii din industrie știu foarte bine ce vor, dar la fel de bine știu și ce nu vor. Fiind întrebați ce i-ar face să renunțe la un angajator, aceștia au subliniat:

  1. Managementul slab calitativ - ilustrat prin micromanagement, dualism, bullying, lipsă de empatie, manipulare și comportament lipsit de etică
  2. Cultura toxică - reprezentată de un colectiv disfuncțional, munca peste program privită drept normalitate, nepotismul sau atmosfera apăsătoare
  3. Lipsa oportunităților de creștere în companie
  4. Rigiditatea angajatorului cu privire la cultura „work from anywhere”, la pachet cu nerespectarea timpului personal al angajaților
  5. Lipsa de validare și recunoaștere - atât verbală, cât și prin recompense financiare sau materiale

 

Dintre profesioniștii interesați de poziții de leadersip, millenialii reprezintă ponderea cea mai mare

Alte informații de interes, care au ca fundație cele aproape 1600 răspunsuri, indică deschiderea angajaților spre poziții de leadership sau spre a urma calea antreprenoriatului în următorii 10 ani, după cum urmează:

  • 8% doresc să-și pună bazele propriei afaceri
  • 7% dintre respondenți au declarat că vizează poziții de management & top management, 60% fiind Millenials, 22% Gen Z și 13% Gen X

În concluzie, rezultatele studiului „2023 IT Employment Landscape" oferă noi perspective asupra evoluției sectorului IT din România. Datele explicate pe larg în site-ul Zitec subliniază prioritățile în schimbare ale profesioniștilor din IT: echilibrul dintre viața profesională și cea privată, compensațiile echitabile și aranjamentele de lucru flexibile. Toate aceste aspecte par să fie cheie în satisfacția angajaților din IT.

Viitorul muncii în sectorul IT este incitant și plin de potențial, iar companiile care acordă prioritate nevoilor și aspirațiilor angajaților au șanse de a prospera în acest peisaj în continuă evoluție.

Școala de HR este un spațiu de dezvoltare al profesioniștilor din aria Resurselor Umane. În 3 ani de la înființare, peste 300 de profesioniști au parcurs programele dezvoltate de Andra Pintican, îmbinând peste 8 discipline adiacente Resurselor Umane.

Annual, peste 5000 de Juniori HR primesc acces în cursuri de inițiere în HR și aproximativ 200 de tineri intră în fiecare an in programele de mentorat Grow HR & MKT.

Școala de HR susține organizațiile în procesul de a construi organizații centrate pe oameni, prin servicii de diagnoză & design organizațional și employer branding.

Zitec, companie lider pe piața de IT & Digital Marketing din România, este cunoscută pentru abordarea sa centrată pe oameni, acordând o prioritate deosebită bunăstării personale și profesionale a echipei.

Acest angajament al organizației se reflectă în diversele inițiative demarate, precum punerea la dispoziție a orelor de psihoterapie nelimitate, organizarea atelierelor de educație financiară și implementarea unor programe de formare extinse.

Zitec a fost recunoscută ca Google Cloud Premier Partner, Microsoft Solution Partner, Amazon AWS Technology Partner, având în portofoliu și alte parteneriate valoroase. Competența sa în domeniu este confirmată și de obținerea certificărilor ISO:9001, ISO:27001 și CREST, precum și prin recunoașterea ca auditor de securitate NIS de către DNSC.

De-a lungul a doi ani consecutivi, 2021 și 2022, Zitec a fost onorată cu titlul de "Compania Anului" la Gala ANIS, consolidându-și astfel statutul de jucător cheie în peisajul global al industriei IT.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Zitec

Una dintre cele mai proeminente companii de servicii de dezvoltare software end-to-end din Europa, Zitec sustine transformarea digitala a companiilor pe aproximativ 30 de piete, precum SUA, Canada, Marea Britanie,... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related