Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație şi Asociaţia Şcolilor Particulare, lansează „Masă și clasă”

Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație şi Asociaţia Şcolilor Particulare, lansează „Masă și clasă”
  • „Masă și clasă” este primul proiect de CSR din România ce sprijină școlile să îmbunătățească calitatea mesei calde și sănătoase pentru copii
  • Prin intermediul programului „Masă și clasă”, 50 de directori de școli publice vor învăța să-și dezvolte competențe de management și leadership și vor primi informații și ghidaj care să-i ajute să atragă finanțări pentru optimizarea soluțiilor de servit o masă caldă în școli;
  • În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății,publicat în anul 2022;
  • 50 de bucătari din unitățile de învățământ preuniversitar vor putea participa la workshop-uri pentru a îmbunătăți calitatea mesei calde oferite elevilor.

Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP), lansează „Masă și clasă”, un program pe termen lung, prin care susține 50 de școli publice, de la nivel național, pentru a-și dezvolta capacitatea managerială și pentru a reuși să atragă oportunități de finanțare. În cadrul programului, ASP România va dezvolta, în colaborare cu bucătari profesioniști, medici nutriționiști și specialiști în sănătate, un Ghid de rețete sănătoase pentru școli, care va fi prezentat, într-o primă fază, în cadrul unor workshop-uri, bucătarilor din 50 de școli și grădinițe. Ulterior, ghidul va deveni accesibil întregii rețele de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare, fiind disponibil gratuit în variantă online.

Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie EduFOOD, direcția strategică pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este cel mai mare proiect european public-privat lansat și coordonat de Edenred în 2009, activ în 11 țări UE, inclusiv în România.

În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în anul 2022. În acest context, programul „Masă și clasă” își propune să acționeze pe cele două componente principale care contribuie cu impact la creșterea nivelului nutriției elevilor în școală: educație și îmbunătățirea calității meselor oferite copiilor în școli.

Elevii de azi, cu acces la nutriție adecvată, sunt angajații de mâine, cu obiceiuri alimentare sănătoase. Îmbunătățirea calității meselor la copii reduce riscul de îmbolnăvire pe parcursul întregii vieți și, mai mult, îi poate determina să fie chiar cu până la 20% mai productivi ca adulți, potrivit Organizației Mondiale a Sanătații. Edenred este un susținător al nutriției echilibrate și al pauzelor de prânz, iar dacă până acum inițiativele noastre se concentrau pe angajați, prin noua direcție strategică EduFOOD, ne propunem să venim cu soluții sustenabile și resurse eficiente în adoptarea unei alimentații sănătoase și în etapele inițiale ale formării obiceiurilor alimentare echilibrate, respectiv în timpul școlii, pentru elevi. „Masă și clasă” are scopul de a genera și dezvolta soluții complementare efortului guvernamental privind alimentația sănătoasă în școli, contribuind atât la maximizarea efectelor pozitive, cât și la scalarea lor la nivel național”, a declarat Dana Sîntejudean, Director Regional Edenred Central Europe.

„Chiar dacă o parte din școlile din România primesc fondurile necesare care să asigure masa elevilor, multe dintre ele nu au reușit încă să implementeze eficient o soluție din cauza lipsei de infrastructură. Oferim directorilor de școală informații și ghidaj pentru cum să atragă fondurile de care au nevoie și cum să implementeze soluțiile potrivite în funcție de tipologia școlii pe care o conduc. Directorul fiecărei școli este un vector al schimbării pentru întreaga comunitate din care face parte, tocmai de aceea venim în sprijinul lor”, a declarat Andreea Nistor, Director Executiv al AVE.

,,Ghidul de rețete sănătoase va fi un instrument practic care va inspira unitățile de învățământ pentru realizarea meniurilor școlare. Modelele de rețete sănătoase vor fi o sursă de inspirație, ajutând școlile să ofere mese echilibrate, gustoase și în concordanță cu standardele nutriționale. Astfel, se va promova alimentația sănătoasă, eficiența și implicarea comunității în oferirea unei educații nutriționale optime pentru copii”, a declarat Christian Comșa, Președinte al ASP.

 

„Masă și clasă”: un model de parteneriat intersectorial în dezvoltarea de soluții alimentare pentru elevi

Programul „Masă și clasă” se va derula în două etape, iar școlile vor fi selectate printr-un apel public, care urmează să fie deschis în următoarele săptămâni. În prima etapă, vor fi identificate 50 de școli ai căror directori vor intra într-un program intens de instruire prin Academia de Leadership și Management Școlar, un program coordonat de AVE dedicat directorilor sau directorilor adjuncți din școlile, grădinițele și liceele din România. Aceștia vor învăța cum să transforme școlile pe care le conduc și să atragă fondurile nonguvernamentale și  europene de care au nevoie pentru a dezvolta infrastructura necesară în școli prin care să le asigure elevilor o masă caldă în principal, dar și pentru alte provocări și oportunități care sunt legate de școală. Participanții vor lucra îndeaproape cu un mentor din sectorul de business, alături de care vor identifica punctele forte și punctele problematice din școala lor și vor învăța cum să dezvolte un plan de acțiuni prin care să aducă schimbări reale în școală.               

A doua etapă a proiectului este centrată pe educație și adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase. Școlile vor primi suport în ceea ce privește alimentația oferită elevilor și creșterea valorii nutriționale a preparatelor, bucătarii vor participa la traininguri legate de cum pot să gătească mai sănătos și delicios pentru copii.  Asociația Școlilor Particulare, în parteneriat cu  Edenred, va realiza un ghid cu informații utile legate de alimentația echilibrată nutrițional, dar și o colecție de modele de bune practici în ceea ce privește meniul și rețetele sănătoase pentru elevi.

Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 52 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a 950.000 de clienți corporativi în 45 de țări.

Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multy-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).

În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.

Cei 10.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.

În 2022, datorită activelor sale tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de aproximativ 38 de miliarde de euro, efectuat, în principal, prin aplicații mobile, platforme online și carduri.

Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40 ESG, CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good și MSCI Europe.

Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.

25 de ani în România

Anul acesta, Edenred aniversează 25 de ani de activitate în România. În această perioadă, compania s-a adaptat continuu pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor, evoluției tehnologice și schimbărilor economice și sociale, devenind principala platformă digitală pentru servicii și plăți din România, cu soluții 100% digitale pentru angajați, companii, comercianți și administrație, conectate într-un ecosistem simbiotic. Edenred continuă să fie un actor social responsabil, promovând soluții virtuoase din punct de vedere social, economic și ecologic, plasând astfel principiile ESG în centrul tuturor activităților sale.

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. Programele coordonate de AVE sunt Edu Networks, Academia de Leadership și Management Școlar, ALFABETAR și HumanKind. 

Asociația Școlilor Particulare (ASP) este structura asociativă reprezentativă la nivel național a unităților particulare de învățământ, cu un total de 306 membri, grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee, înființată în anul 2020 pentru a reprezenta și sprijini unitățile de învățământ preuniversitar cu finanțare privată din România. ASP  promovează standarde ridicate de calitate în educație și susține colaborarea și schimbul de bune practici între unitățile de învățământ preuniversitar. ASP are ca obiectiv principal creșterea performanței și sustenabilității școlilor din România pentru a asigura copiilor experiențe de învățare bazate pe performanță academică și pe dezvoltarea abilităților și competențelor pentru viață. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related