Cu ocazia sărbătoririi Săptămânii europene a mobilității, care se desfășoară în acest an sub tema „Economisiți energie” și va avea loc în perioada 16 - 22 septembrie, programul EU Youth Cinema: Green Deal prezintă filme care au ca tematică sustenabilitatea. Școlile sunt invitate la proiecțiile care au loc la Cineplexx Titan, din București, și Cineplexx Sibiu, în vreme ce publicul general poate viziona online, gratuit, mai multe filme din programul verde.
Săptămâna europeană a mobilității este cea mai importantă campanie a Comisiei Europene și urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la mobilitatea durabilă. Inițiativa, văzută ca un motor de schimbare a transportului înspre alternative ecologice și prietenoase cu mediu, crește constant în popularitate. Doar anul trecut, aproape 3.000 de orașe din peste 50 de țări au participat oficial la campanie. Motto-ul din acest an - „Economisește energie” - își propune să limiteze consumul de energie prin promovarea soluțiilor de transport ecologice, motivând și inspirând oamenii să adopte un stil de viață mai activ.
Economisiți energie și vizionați filme verzi!
Proiectul multicultural EU Youth Cinema: Green Deal, coordonat în România de Asociația Culturală LET'S CEE Film Festival din Austria cu sprijinul ONG-urilor Urban Bike Revolution (Sibiu) și ENKIDU (București), susține Săptămâna Europeană a Mobilității de anul acesta cu un program atractiv de streaming, care este disponibil și gratuit tuturor persoanelor interesate prin intermediul euyc.green/ro. În plus, documentarele austriece AUSTRIA2AUSTRALIA și GENERAȚIA SCHIMBĂRII – CINE SALVEAZĂ LUMEA? vor putea fi vizionate de școlile înscrise în mai multe cinematografe europene, inclusiv în România.
Primul dintre cele două filme, realizat de cicliștii amatori austrieci Dominik Bochis și Andreas Buciuman, este despre 2 prieteni care parcurg cu bicicleta un traseu destul de neobișnuit - 18.000 de kilometri și 19 țări. Producătorul Josef Aichholzer menționează:
„Într-o societate care se concentrează în mod sistematic pe norme, reguli și minimizarea riscurilor, ieșirea din convențional este o dorință cu care mulți dintre noi ne putem identifica”.
În GENERAȚIA SCHIMBĂRII – CINE SALVEAZĂ LUMEA?, activista din domeniul schimbărilor climatice Sarah Sadeghi călătorește cu trenul și intervievează în principal tineri din diverse țări europene despre ideile lor pentru un viitor mai bun. Producția inteligentă a SFM Storyboard OG, comandată de Südwind în cadrul proiectului UE „1Planet4All”, a ajuns deja la mii de elevi – inclusiv din România – cu mesajul său clar.
„Cel mai important lucru pentru protecția climei este să ne implicăm și la nivel politic. Să ne ridicăm, să vă exprimați opinia, să votați, să semnați petiții și să folosiți fiecare oportunitate pe care democrația noastră ne-o oferă de a ne implica politic – pentru că, prin aceasta, toți putem crea o mare diferență””, menționează regizoarea Vanessa Böttcher.
GREEN FILMS @AUSTRIA
Tema GREEN FILMS @AUSTRIA, este reprezentată în cinematografele din Europa și difuzat online prin filmele SĂ MÂNCĂM DIFERIT - EXPERIMENTUL (regia Andrea Ernst și Kurt Langbein), ÎNSTRĂINAREA MATERIEI (regia Nikolaus Geyrhalter), MINCIUNA VERDE (regia Werner Boote), SALVEAZĂ SATUL (regia Teresa Distelberger), BINE AȚI VENIT ÎN SODOMA (regia Christian Krönes și Florian Weigensamer) și LEMN – JOCUL SE SCHIMBĂ SUB ACOPERIRE (regia Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger).
În România, filmele aduse de EU Youth Cinema: Green Deal rulează exclusiv la Cineplexx Titan București și Cineplexx Sibiu. Datorită cooperării cu Forumul Cultural Austriac București (Forumul Cultural Austriac), filme selectate din programul GREEN FILMS @AUSTRIA vor fi prezentate și la festivaluri de film românesc de renume în octombrie: Festivalul Internațional de Film ASTRA FILM de la Sibiu și Festivalul LA PAS (Festivalul). LA PAS) în Timișoara.
Întregul program este oferit gratuit datorită finanțării UE (Programul: Dezvoltarea publicului și Educația cinematografică), precum și a cofinanțării din partea Ministerului Austriac al Climei (BMK), Vienna Insurance Group și Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață și Societatea de Colectare a Materialelor Audiovizuale (VAM). Grupul Cineplexx International sprijină, de asemenea, proiectul ca partener cinematografic exclusiv.
Versiunea completă a programului este disponibilă gratuit pentru toate clasele școlare înscrise (înregistrare: youth-cinema.eu/ro) din cele cinci țări. Mai multe filme pot fi vizionate gratuit de către oricine este interesat prin intermediul euyc.green/ro.
EU Youth Cinema: Green Deal este un proiect activ din martie 2022, în România, Austria, Croația, Macedonia de Nord și Slovenia și este administrat de asociația austriacă LET'S CEE Film Festival împreună cu coordonatorii locali EPEKA (Slovenia) și Go Green (Macedonia de Nord). Activitățile de PR sunt gestionate în toate țările de către agenția Chapter 4. Programul constă în difuzarea a peste 30 de filme europene, atât în cinematografe, cât și online. Materialele didactice și o campanie de marketing transnațională completează conceptul inovator. Versiunea completă a programului este disponibilă gratuit pentru toate clasele școlare înscrise din cele cinci țări. Mai multe filme pot fi vizionate gratuit de către oricine este interesat.
EU Youth Cinema: Green Deal – program de streaming în timpul Săptămânii europene a mobilității. Toate filmele sunt disponibile cu subtitrare și complet gratuit!
GENERAȚIA SCHIMBĂRII – CINE SALVEAZĂ LUMEA?
AT/DE/IT/PT/ES/CZ/PL/FR 2022 | 82 min.
Documentar de Vanessa Böttcher comandat de Südwind
Limbi originale cu subtitrare în română
Exasperată de inerția politicienilor care nu acționează pentru a limita criza climatică, activista austriacă Sarah pornește într-o călătorie spectaculoasă cu trenul prin Europa în căutarea unor oameni cu soluții reale. Un film documentar între criză și speranță.
PICIOARELE AMSTERDAMULUI
Olanda 2015 | 12 min.
Scurtmetraj de Wytse Koetse
Limba olandeză, cu subtitrare în română
Portretul celor mai autentici reparatori de biciclete din Amsterdam. În ritmul accelerat, de zi cu zi, al capitalei olandeze, Frans van der Meer își desfășoară activitatea la magazinul său de biciclete, vechi de 90 de ani, fiind unul dintre cei mai pasionați reparatori de biciclete din oraș. Nu numai că își cunoaște meseria, dar el personifică și o parte din vechiul Amsterdam, unde orașul este ca un sat, unde vecinii sunt ca o familie, iar bicicletele sunt ca picioarele.
POVEȘTI CU BICICLETE DIN VORARLBERG
Austria 2022 | 15 minute.
Scurtmetraj de Hanna Mathis
Limba germană, cu subtitrare în română
Actrița principală Fabricia are rolul central într-un film care amestecă povești fictive cu elemente documentare, cu scopul de a afla cum funcționează o bicicletă. Cu natura ei fermecătoare și inteligentă, ea reușește să adune cunoștințe, să construiască un cărucior și să obțină ajutor de la Pirații Pedalii din Lustenau.