- Un jucător puternic în economia unei țări este nu doar unul care produce la un moment dat o cifră de afaceri mare, ci unul care face acest lucru în mod repetat și susține dezvoltarea zonei în care activează.
- Grupul de firme Safir din Vaslui, Moldova, contribuie major la economia regională și angajează aproape 800 de oameni din zonă.
- În Familia Safir se pune accent deosebit pe crearea de locuri de muncă stabile și pe dezvoltarea comunității din județele Moldovei. Compania promovează diversitatea culturală și asigură un mediu de lucru sănătos și motivant pentru toți angajații săi.
- Aproape 9% din angajații Familia Safir sunt asiatici.
Grupul de firme Safir, format din Safir, Nutriva, Sagem și Safi-Star, este unul dintre cei mai importanți angajatori locali.
Cu un număr impresionant de 767 de angajați activi, grupul de firme Safir demonstrează angajament pentru dezvoltarea comunității din județele din regiunea Moldovei.
Aproximativ 80% dintre angajații grupului de firme sunt din județul Vaslui și ocupă diferite roluri în cele șapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate și preparate, nutrețuri combinate și făinuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum și în departamentele suport care deservesc aceste divizii.
George Safir, director general al grupului: “Foarte mulți dintre angajații noștri sunt de mult timp cu noi - de 15 ani, 18 ani, 20 de ani. Cel mai longeviv angajat este alături de noi de 27 de ani. Nu sunt puțini nici cei care au peste 10 ani de activitate la noi în firmă. În departamentul de management sunt 75% care au minim 10 ani de activitate la noi în organizație și cred că asta se traduce printr-o muncă pe care am făcut-o noi bine de-a lungul timpului.”
Angajări masive de personal în 2023
Din totalul angajaților grupului, 692 ocupă poziții la nivel de execuție, în timp ce 75 de angajați sunt în funcții de conducere. Distribuția angajaților în cadrul grupului este următoarea: Safir reprezintă 74% din totalul angajaților, Nutriva (furaje) 8%, Sagem (ferme) 17%, iar Safi-Star 1%.
Grupul de firme Safir are 68 de angajați asiatici, care reprezintă 8,8% din totalul angajaților activi în cadrul grupului.
Rata de creștere a numărului de angajați ai companiei a crescut cu 4% în 2022 față de 2021, iar în 2023 a crescut cu 20% față de 2022, în ciuda condițiilor economice și geo-politice instabile.
Zonele geografice unde a angajat masiv grupul de firme Safir sunt județul Vaslui (unde se află 80% din angajații actuali), județul Botoșani (peste 7%) și în jurul a 2% în fiecare dintre județele Iași, Bacău și Galați.
Media de vârstă în întregul grup este de 41 de ani.
Contribuție importantă la dezvoltarea economică a Moldovei: peste 79 de milioane de euro cifră de afaceri estimată pentru 2023
Un studiu realizat recent de Romanian Business Leaders (RBL) și ING arată că 341 de firme din regiunea Moldovei înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Acest prag – de peste 10 milioane de euro cifră de afaceri în următorii ani - reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4x10 al RBL și ING, la care face referire studiul pe care îl cităm aici.
Studiul arată că în prezent cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Vaslui a crescut cu 15,8%. În total doar 26 companii antreprenoriale din județul Vaslui au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.
Industria alimentară, mai ales domeniul cărnii, domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Vaslui, iar grupul de firme Safir are aici o amprentă semnificativă, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri – care pentru 2023 se estimează a fi de peste 79 milioane de euro, cât și al impactului pe care îl are asupra comunității, oferind locuri de muncă pentru aproape 800 de angajați și, astfel, contribuind la bunăstarea familiilor acestora.
Beneficii personalizate: studiu de caz-model în managementul resurselor umane
O analiză a beneficiilor pe care le au angajații Familia Safir pe lângă pachetele salariale arată o abordare inovatoare a companiei în managementul resurselor umane.
În cadrul grupului de firme Safir pachetul de beneficii este personalizat în funcție de departamente și de poziția pe care o ocupă angajații, iar performanța profesională este evaluată periodic.
Pe lângă programul de inducție pentru fiecare post din organizație, grupul oferă programe de dezvoltare profesională (soft skills, hard skills) susținute atât în interiorul organizației, de specialiști interni, cât și în exteriorul companiei, de către furnizori externi specializați în diferite domenii.
În plus, angajații primesc sporuri de fidelitate, tichete de masă, abonamente medicale la o clinică cu rețea extinsă național și tichete de vacanță.
În funcție de distanța față de locul de muncă, angajații au acces fie la transport asigurat de angajator, fie la decont de combustibil.
Grupul de firme Safir va deschide în acest an și programe de susținere a viitorilor specialiști la locul de muncă, adresate tinerilor din companie cu vârsta de până în 30 de ani, aflați la primul loc de muncă.
Managementul grupului de firme are o medie de vârstă tânără, de 40 de ani, și deschidere mare pentru schimburile de experiență internaționale pe care le oferă angajaților (e.g. târguri, conferințe, vizite ale altor fabrici din industrie din alte țări), împreună cu participarea acestora la diferite evenimente în punctele de lucru și la sediul central, la activități de team-building cu vizitarea obiectivelor turistice din zonă sau organizarea de screening-uri pe tematici de sănătate.
Parteneriate strategice cu instituții și scoli din regiune
Tot ca bază a strategiei de dezvoltare a angajaților și a talentului din regiune, grupul de firme Safir a stabilit o serie de parteneriate strategice cu diverse instituții din regiune.
Scopul implicării Familia Safir în aceste parteneriate este și de a contribui la susținerea și bunăstarea comunității, la susținerea și dezvoltarea talentelor tinere, pentru că ambii frați care conduc afacerea împreună cu un board al companiei – George și Iulian Safir – cred în talentul local, în multiplicarea faptelor bune și în încurajarea felului de a fi bun (care este și sloganul ales al companiei).
Lista și explicația parteneriatelor este prezentată în cele ce urmează, împreună cu detalii privitoare la grupul de firme Safir.
Parteneriate strategice
1. DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului)
Prin această colaborare, Familia Safir se implică activ în inserția socială a tinerilor din sistem, oferindu-le locuri de muncă și cazare, creându-le astfel oportunități semnificative pentru dezvoltarea personală și profesională.
2. Liceele din Vaslui (Liceul Tehnologic Ion Mincu și Liceul Ștefan Procopiu)
Cu interes deosebit spre educație și recrutare, Familia Safir susține sesiuni de pregătire conduse de specialiștii din departamentul de resurse umane Safir, ajutând astfel tinerii să își redacteze CV-urile și să îi îndrume pentru interviuri de angajare.
Totodată se promovează activ locuri de muncă disponibile în cadrul grupului de firme.
3. Institutul Regional de Oncologie Iași – IRO
Cristina Butnariu, director general adjunct: „Ne preocupă și starea de sănătate a angajaților noștri. În 2022 am demarat alături de IRO un program de screening pentru cancerul de col uterin și HPV, oferindu-le angajatelor din grupul Safir acces la servicii de sănătate preventive esențiale.”
4. Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași și Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Spiridon" din Iași, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui
Cristina Butnariu, director general adjunct: “În continuarea preocupării noastre pentru sănătate, am lansat anul acesta o campanie de screening pentru hepatită, adresată tuturor angajaților din grupul Safir. Această inițiativă are ca scop prevenirea și depistarea precoce a acestei afecțiuni serioase.”
5. USAMV Iași
Pentru a susține educația și recrutarea, Familia Safir oferă stagii de practică pentru studenții de la USAMV Iași, contribuind astfel la dezvoltarea viitoarelor talente.
Familia Safir este o afacere de familie cu tradiție antreprenorială din 1945, construită în jurul binelui. Afacerea se dezvoltă continuu de șapte decenii, pe durata a patru generații, și are impact mare în zona Moldovei, având grijă de comunitatea în care se află.
Grupul de firme Safir include 4 companii, 7 ferme (care au în total 88 de hale de creștere a puilor) și 767 de angajați, iar sediul central este în Vaslui.
Grupul are propriile facilități de prelucrare a cărnii provenite din ferme: abator, fabrică de preparate din carne de pui și semipreparate de tip craft care folosește condimente 100% naturale, propria producție de furaje, concentrate, cereale extrudate și full fat soia, o fabrică de făină proteică, precum și parc auto propriu, pentru distribuție rapidă în țară.
Din cele patru companii din grupul Safir afacerea responsabilă de creșterea puilor și cea care gestionează fermele este Sagem, în care s-au investit până în prezent peste 10 milioane de euro.
Cele două ferme din Botoșani destinate creșterii puiului cu creștere lentă sunt certificate IKB și au singurul certificat din România pentru bunăstarea animalelor - Beter Leven 1*.
Marca Familia Safir are trei categorii principale de produse la vânzare către consumatorul final: Deliciosul de Vaslui, Zdravăn Moldovenesc și Răsfăț Românesc.