Goodyear prezintă un nou studiu realizat în România despre condusul pe timp de iarnă și noua generație de anvelope de iarnă.
Nu mai e mult până începe sezonul rece și, odată cu acesta, vin și multe provocări pe șosele. Cel mai nou studiu Goodyear realizat în România arată că mulți șoferi se confruntă cu nesiguranță și anxietate la volan, pe timp de iarnă.
Pentru a sprijini șoferii îngrijorați, Goodyear, în colaborare cu renumitul psiholog David Waskuri, a compilat o serie de sfaturi pentru a deveni un șofer mai încrezător în sezonul rece. Sfaturile sunt publicate concomitent cu lansarea unei noi generații de anvelope premium de iarnă marca Goodyear, pentru a satisface cele mai exigente cerințe ale șoferilor, inclusiv ale celor români.
În noul studiu Goodyear, 500 de români au răspuns întrebărilor despre condusul în condiții dificile de iarnă și despre cum se pot pregăti cel mai bine pentru a conduce în perioada sezonului rece.
Anvelopele ajută la reducerea anxietății legate de condusul pe timp de iarnă
Rezultatele arată că anvelopele sunt un factor important în reducerea anxietății la volan. Peste nouă din zece români cred că este important să ai anvelopele potrivite pe timpul iernii (93%). Nu mai puțin de 70% le consideră extrem de importante pentru a se simți în siguranță pe șosea.
Pregătirile sunt cheia succesului
Totodată, există pregătiri zilnice pentru a te simți mai în siguranță în timp ce conduci. Unele dintre cele mai întâlnite metode de pregătire în România sunt deszăpezirea geamurilor înainte de a pleca la drum (50%), verificarea prognozei meteo înainte de plecare (44%) și verificarea presiunii în anvelope (38%).
Creșterea încrederii în condusul pe timp de iarnă
Vremea dificilă de pe timpul iernii este o cauză de îngrijorare pentru mulți șoferi români, aproape 80%[1] simțindu-se în nesiguranță atunci când conduc în condiții de drum anevoioase. În România, 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai multă anxietate.
Pentru a se simți mai încrezători, șoferii români păstrează o distanță sigură față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) sau își acordă timp suplimentar atunci când conduc.
Totuși, există și alte metode care ajută atunci când șofezi în condiții dificile. David Waskuri, un renumit psiholog din Suedia, oferă sfaturi care te ajută să devii un șofer mai încrezător iarna.
Sfaturile psihologului David Waskuri pentru condusul pe timp de iarnă
1. Evită distragerile
Multe accidente sunt cauzate de către șoferi distrași. Vorbitul la telefon, conversatul cu un pasager sau gânditul la ceva care te face să te simți iritat, nervos sau entuziasmat pot să îți distragă atenția. Dacă te simți copleșit, concentrează-te pe respirație. Trage pe dreapta și ia o pauză dacă emoțiile încep să fie copleșitoare.
2. Odihnește-te cât trebuie
Este esențial să fii odihnit când conduci, deoarece oboseala afectează atât timpul de reacție, cât și concentrarea. Așadar, asigură-te că dormi bine cu o noapte înainte să te urci la volan și programează opriri pe parcursul drumului, dacă urmează o călătorie lungă. Dacă te simți obosit deodată în timpul călătoriei, este crucial pentru siguranța ta și a celorlalți să te oprești și să te odihnești.
3. Exersează din nou
Când revine iarna și șoselele devin alunecoase, mulți oameni uită cum a fost să conducă în acele condiții cu un an în urmă. Exercițiul și expunerea reduc anxietatea, așa că dacă te simți nesigur, exersează o vreme în condiții de iarnă timpurie și într-un mediu liniștit. Exersarea frânării și accelerării te vor face să te simți mai încrezător mai târziu, pe șoselele aglomerate. Ia cu tine un șofer cu experiență care te poate îndruma dacă ai nevoie de sprijin.
4. Pastrează distanța
Asigură-te că păstrezi o distanță adecvată față de mașina din fața ta. Astfel, ai timp să reacționezi în cazul unei opriri bruște. Ține cont de faptul că distanța de frânare crește în funcție de condițiile meteo și de starea drumului. Menținerea unei distanțe suficiente te poate ajuta să te simți mai relaxat și poate reduce anxietatea la volan, în special în condiții dificile.
5. Practică Mindfulness
Un instrument pe care îl poți folosi oricând, atât în mașină, cât și în afara ei, este practicarea mindfulness-ului. Este vorba despre concentrarea asupra momentului prezent. Dacă te simți furios, îngrijorat sau stresat, există modalități simple de a te relaxa. Oprește mașina într-un loc fără trafic. Încearcă să fii conștient de lucrurile din jur. Ce vezi? Ce auzi? Concentrează-te pe tine. Cum îți simți spatele și picioarele în scaun? Concentrarea asupra corpului și asupra momentului propriu-zis îți reduce pulsul și are un efect calmant. Atunci când te concentrezi asupra prezentului, vei renunța la gândurile negative și, ca urmare, te vei simți mai relaxat și mai optimist.
Aceste sfaturi ale experților te pot ajuta să devii o persoană mai încrezătoare, nu doar în timpul condusului, ci și în viața de zi cu zi. În același timp, este important ca mașina să fie echipată corespunzător pentru condițiile rutiere de iarnă.
Un set de anvelope premium face o mare diferență în ceea ce privește performanța. De exemplu, un test recent realizat de Autobild a arătat că distanța de frânare pe un drum umed la 80 km/h poate fi cu până la 10 metri mai mare în cazul anvelopelor de iarnă ieftine, în comparație cu anvelopele de iarnă premium.[2]
Pregătește-te pentru iarnă cu anvelopele de iarnă Goodyear
Anvelope de iarnă Goodyear se bazează pe cele mai recente tehnologii care duc performanța la un alt nivel. Caracteristicile speciale fac ca anvelopele Goodyear să se potrivească perfect cu o mare varietate de vehicule, inclusiv SUV-uri puternice și grele și EV-uri.
Anul acesta, Goodyear lansează noua anvelopă de iarnă Goodyear UltraGrip Performance 3 în majoritatea țărilor europene. Autoritatea germană independentă de testare TUEV Sued confirmă faptul că, în comparație cu patru concurenți premium, UltraGrip Performance 3 este lider în ceea ce privește manevrabilitatea pe zăpadă, frânarea pe carosabil umed și frânarea pe uscat.[3]
David Waskuri este un psiholog suedez, specialist în tratament psihologic și psihoterapie. În plus, este psihoterapeut și sociolog. David deține o diplomă MBA și este autorul mai multor cărți. Are o experiență vastă în tratarea problemelor precum anxietatea, depresia, stresul, stima de sine scăzută și crizele personale.
Sondajul privind condusul pe timp de iarnă a fost comandat în 2023 de către Goodyear și realizat în numele companiei de către YouGov.
Goodyear este unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume. Acesta are aproximativ 72 000 de angajați. Își fabrică produsele în 57 de uzine din 23 de țări din întreaga lume. Cele două centre de inovare ale sale, din Akron, SUA și Colmar-Berg, Luxemburg, sunt dedicate dezvoltării celor mai avansate produse și servicii care stabilesc standardele industriei în materie de tehnologie și performanță.
[1] A se vedea Goodyear Winter Driving Survey 2023, la întrebarea „Pe o scară de la 1 la 10, cât de sigur vă simțiți la volan atunci când există condiții rutiere dificile pe timp de iarnă? ” Procent calculat pe baza persoanelor intervievate care au ales răspunsurile de la 1 la 8.
[2] Auto Bild, ediția 40/2022. 56 de anvelope de iarnă în dimensiunea 215/55R17 comparate. Frânare pe carosabil umed la 80 km/h, mașină de test VW Passat.
[3] În comparație cu următorul competitor cel mai bine testat. Testate în comparație cu cele mai recente patru modele disponibile de la principalii competitori din segmentul de iarnă de înaltă performanță (Bridgestone BlizzakLM005, Pirelli Cinturato Winter 2, Continental WinterContactTS 870, Michelin Alpin 6). Testat de TÜV SÜD Product Service GmbH în perioada decembrie 2021 - februarie 2022, la comanda Goodyear. Dimensiunea anvelopei testate: 205/55 R16. Mașină de testare: VW Golf VIII, Loc de testare: Goodyear Arctic Center Saariselkä. Goodyear Proving Grounds Mireval. Numărul raportului: 713234277-BM .