„Harry Potter” și „Jurnalul unui puști”- preferatele elevilor. Alec Blenche, Alex Donovici și Ioana Chicet-Macoveiciuc- cei mai „aleși” autori români contemporani.
Libris.ro și Salvați Copiii donează în cadrul ediției a cincea a proiectului CarteTeca 6400 de cărți. În urma concursului desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2023, prin care librăria online oferă unităților de învățământ oportunitatea de a câștiga cărți pentru biblioteca proprie, volumele donate au ajuns la peste 13.000 de elevi, din 35 de unități de învățământ din toată țara.
Prin proiectul CarteTeca, inițiat în 2019 în parteneriat cu Salvați Copiii România și prin generozitatea cititorilor care aleg să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi, Libris.ro își propune să doteze unitățile de învățământ din România cu volume actuale, care să îi atragă pe copii și adolescenți către lectură. Până acum, în cadrul proiectului CarteTeca au fost donate peste 27.000 volume care au ajuns la peste 130.000 de elevi din 237 de unități de învățământ.
CarteTeca se adresează atât unităților de învățământ care dispun de o bibliotecă, unde se va întineri stocul de carte cu titluri actuale, dar și celor care nu au încă o bibliotecă funcțională, însă manifestă interes pentru lectură.
Volumele cu care sunt dotate bibliotecile școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri interesante, cu care copiii și adolescenții rezonează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.
„Există multe biblioteci școlare care nu reușesc să asigure nici măcar necesarul pentru bibliografia școlară. Acest lucru îngreunează procesul de educație, mai ales în acele comunități în care nevoile de bază sunt acoperite cu dificultate, iar achiziția unei cărți școlare presupune un efort financiar considerabil, iar în alte cazuri este chiar peste posibilitățile unei familii. Pentru prea mulți copii din România anului 2023 achiziția unei cărți noi, cu povești și ilustrații atrăgătoare, rămâne doar un vis frumos. Prin intermediul proiectului CarteTeca, reușim să aducem o pată de culoare în lumea unora dintre copiii care au nevoie de sprijin și de cărți noi pentru a putea înțelege mai bine lumea, pentru a se dezvolta armonios și a-și împlini potențialul”, declară Laura Țeposu, CEO Libris.
Premii în valoare de 200.000 lei. 35 de câștigători.
În ediția din 2023 s-au înscris 345 de unități de învățământ dintre care au fost selectați 35 de câștigători. Fondul de carte alocat pentru ediția din acest an a fost în valoare de 200.000 lei, iar valoarea totală a premiilor oferite în cele 5 ediții se ridică la peste 850.000 lei. 237 de biblioteci au fost dotate în total, în cadrul celor cinci ediții.
„Cărțile fac parte din ceea ce dă putere unui om: puterea de a înțelege, de a pune lucrurile în context, de a deosebi adevărul de manipulare. Or, tocmai cartea e cea care de multe ori lipsește din casele copiilor care provin din medii socio-economice vulnerabile. Așa că, acest program, parteneriatul cu Libris, dă, de fapt, putere acestor copii, garantându-le accesul la cunoaștere. . Mai mult, exersarea imaginației este cea care dezvoltă empatia. În urma experienței pe peste 25 de ani a Salvați Copiii în școlile din comunități vulnerabile, atât din orașe, cât și din mediul rural am distins nevoia copiilor de a citi, de la povești până la istorie, geografie. Cu toate acestea, investiția în bibliotecile școlare este mică sau, uneori inexistentă. Cu toții știm că, atunci când vine vorba despre buget, cultura și educația stau la urmă”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
„Fiecare înscriere în proiect spune o poveste. Deschide o fereastră către o lume care, de multe ori din păcate, poate fi departe de realitatea frumos zugrăvită în mediul unora dintre noi, de lumea decupată artificial de social media. Dincolo de cifrele colectate prin intermediul formularelor de înscriere, cifre ce surprind partea dureroasă a sistemului de învățământ, căci observăm în fiecare an că fondurile pentru carte (și nu numai) nu sunt niciodată suficiente sau nu există, ne impresionează oamenii din spatele poveștilor, cadrele didactice care în ciuda propriilor vicisitudini, eforturilor nerecunoscute, continuă să se dedice întru totul misiunii de educare a copiilor” spune și Laura Țeposu.
Cele mai cerute titluri
Conform datelor CarteTeca 2023, cele mai dorite titluri în bibliotecile școlare, pot fi grupate în trei categorii.
Pe primul loc se regăsesc volume actuale de pe rafturile literaturii universale și române, respectiv literatura fantasy, povești, basme, legende, poezie, dar și romane grafice sau inspirate de Holocaust.
Topul este completat de cărțile non-ficțiune, respectiv enciclopedii, atlase, dicționare, cărți de referință și materiale de sprijin pentru efectuarea temelor sau documentare. La mare căutare au fost și cărți de psihologie practică, povești terapeutice, volume de pe rafturile inteligență emoțională și dezvoltare personală.
Printre alegeri se numără și volume în limba engleză și cărți în limba maghiară.
“Știm cu toții cât de important e să ai alături pe cineva care te susține și care crede în tine, acceptându-te așa cum ești și încurajându-te. E important la orice vârstă, însă poate face o diferență uriașă în procesul formării. Sunt atâția copii cu potențial care se pot pierde pe drum pentru că sunt invizibili acasă, invizibili la școală, iar uneori îndrumarea venită din partea unui profesor și cartea potrivită la timpul potrivit pot schimba macazul unui destin. Iar cine a fost la rându-i marcat și influențat puternic în copilărie de o carte, știe că „puterea și magia cărților” e ceva real, nu doar o frază folosită de Crăciun într-un film de sezon”, completează Laura Țeposu.
Roald Dahl, J.K. Rowling și Jeff Kinney - cei mai doriți autori
Roald Dahl, autorul volumului „Matilda”, se regăsește pe primul loc al alegerilor câștigătorilor din acest an.
J. K. Rowling, cu aventurile pline de magie ale lui Harry Potter, continuă să fie la mare căutare în rândul elevilor.
Jeff Kinney este de asemenea un autor apreciat, care a stârnit interesul micilor cititori cu volumele din seria „Jurnalul unui puști”.
Topul celor mai „aleși” autori români contemporani
Alec Blenche, Alex și Cristina Donovici, Ioana Chicet-Macoveiciuc domină topul celor mai apreciați autori români. Din categoria autorilor români contemporani care se regăsesc în alegerilor câștigătorilor din acest an și nu sunt incluși în bibliografia școlară obligatorie se remarcă și Alina Arsene, Adina Popescu, Adina Rosetti sau Lavinia Braniște.
Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 14 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,8 milioane de clienți din întreaga lume.
În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care anual donează bibliotecilor școlare volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.