Cristian Pleșea: Transformarea imaginii din digital “înapoi” la analogic e o re-sacralizare. La bază, destinul fotografiei este de a fi palpabilă, fizică

Cristian Pleșea: Transformarea imaginii din digital “înapoi” la analogic e o re-sacralizare. La bază, destinul fotografiei este de a fi palpabilă, fizică

Din ce sunt făcute amintirile? Cum le pui deoparte, la păstrare? Cât ai clipi, imaginea din fața ta a dispărut. Ai câteva momente în care o poți imortaliza. Telefon sau aparat. Dar ca să-i asiguri o viață frumoasă, dincolo de generații, poți încerca s-o pui pe hârtie. Să-ți faci chiar un album, cum aveau părinții noștri. Și o să vezi cum fotografia capătă din nou greutate. Așa cum bine spune Cristian Pleșea, fondatorul Artifact.

Povestea Artifact a pornit de la dorința lui Cristian de a-și vedea fotografiile imprimate cu margini dantelate. Apoi a strâns în jurul lui o suită de artiști cu care colaborează pe partea de fine art print. Cum reușește Artifact să facă față erei Social Media și AI, cine sunt clienții și care e procesul de "nostalgizare" a unei imagini, în povestea de mai jos.

 

De la început

A fost odată ca niciodată 2003 și un aparat Olympus. Digital! Și posibilitatea să văd fotografiile pe calculator, instant. De-acolo a început pasiunea de a observa și a fotografia care mă animă și azi. Culmea e că, 20 de ani mai târziu mă găsești mai des prin oraș cu camera pe film. O altă nevoie de autentic și nefiltrat, ca și cea din spatele ideii Artifact.

 

Ideea Artifact

Inițial mi-am dorit să-mi fac singur un album cu amintirile mele fotografice, pe film, strânse în ultimii 5 ani. Genul de poze cu care am crescut și eu și părinții mei, cu marginile dantelate, în albume cu foi de calc și cu copertă groasă. Apoi natural a apărut întrebarea, cum ar fi să-mi imprim fotografiile în format mare?

Și mai bine, cum ar fi să fac asta pentru artiștii pe care-i admir și care merită mai mult decât apreciere prin like & share pe social media? Ce pot să ofer clienților dincolo de imaginea palpabilă imprimată la standard de galerie de artă? Când am reușit să articulez răspunsuri la întrebările astea, am știut ce trebuie să fac.

 

Cum se diferențiază Artifact 

Printr-o atitudine prietenoasă cu o nișă pretențioasă atât din punct de vedere tehnic cât și al așteptărilor. La Artifact veți găsi o suită de artiști al căror talent și dedicare în meșteșugul lor merită atenție și susținere. 

 

Procesul de tratare a fotografiilor

La fel cum o fotografie nu e doar un simplu click pe declanșator, la fel și în imprimarea
fine-art - nu e doar un simplu click pe PRINT. E nevoie de „tradus” limbajul culorilor de pe monitor în cel al imprimantei care trebuie în final să reproducă pe hârtie fotografică ce a surprins autorul în realitate. Artistul e și el implicat în proces - OK-ul lui pentru printul final care ajunge la client este esențial.

 

Clienții

Oamenii care înțeleg emoția pe care o declanșează lucrurile palpabile în viața de zi cu zi. O fotografie imprimată capătă greutate în mâinile celui care o privește. E interesant să vezi delicatețea cu care oamenii se apropie de fotografiile imprimate și felul în care se raportează la ea, cu mai multă seriozitate și interogare. Transformarea imaginii din digital “înapoi” la analogic e o re-sacralizare. Ce am trăit începând cu era smartphone-urilor este o extensie a rostului ei, dar la bază, destinul fotografiei este de a fi palpabilă, fizică.

 

Artiștii Artifact 

Artiștii Artifact sunt motivul pentru care Artifact Print Boutique a fost gândit. Colaborarea cu ei este transparentă și bazată pe încredere – de la produsul finit care iese din atelier cu acordul lor, până la partea de drepturi de autor pe care fiecare și-o stabilește independent.

Artifact e o punte între artiști și oamenii care le apreciază imaginile. Geometric, colaborarea Artist – Artifact – Client este un triunghi echilateral în care fiecare latură le conectează pe celelalte două. Artistul își expune imaginile și își poate adăuga la portofoliul comercial un nou produs, Artifact se ocupă de print, înrămare, promovarea site-ului și tot ce presupune livrarea. Clientul are ocazia să-și susțină artistul și să-și adauge un obiect special pe lista de achiziții de suflet – o piesă de autor cu o poveste.


Rucsandra Pop – “Random America – People & Places. Artifacts & Signs


Mihai Stăncescu –  “Două bătăi


Paul Firan – “Untitled


Cristian Himself – “Volterra


Sorina Gheorghe – “Vienna Calling


Artsy Nests – “Cherry Blossom Girl

 

Albumul Artifact

Albumul Artifact este cadoul altfel pe care poți să-l faci ție sau oamenilor dragi din viața ta – un artifact al amintirilor valoroase care va dăinui o viață. Am adăugat în ecuație skill-ul personal de scris caligrafic și o atingere de nostalgie pentru cei care vor să transmită emoție într-un cadou atemporal.

În Galeria Fine-Art veți găsi lucrări semnate de fotografi și artiști vizuali autohtoni. O Galerie de artă online de unde poți să pleci cu o piesă de artă livrată la tine acasă, gata de expus pe perete.

Prin Artifact Print on Demand imprimăm la cerere și oferim posibilitatea de înrămare oricui dorește să-și vadă fotografia imprimată la standarde de galerie de artă, la ei acasă.

 

Fotografia în era digitală

În ce privește social media cred că am depășit deja fazele transformărilor majore. Suntem într-o perioadă predictibilă și deja familiară. Provocarea următoare e să ne adaptăm infuziei cu potențial nelimitat de AI în imagine. De-acolo cred că va veni următorul tsunami. Iar algoritmul, mereu pregătit să testeze măsura slăbiciunilor noastre, va decide anvergura impactului.

Fotografia va trăi continuare prin clasici și prin entuziaști care nu renunță odată cu trendurile. Iar nevoia umană de a ne vedea, de a ne aminti de noi și de a înregistra vizual realitatea, nu cred că va fi putea fi înlocuită de niciun surogat.

 

Obstacole

Nu-mi amintesc acum decât cum micile hopuri au fost depășite prin ajutor venit natural, de la prieteni și prieteni de-ai lor gata de a da o mână de ajutor cu know-how-ul lor. Fie că vorbim de aspecte de optimizare web, de legal, de sfaturi în diverse etape din evoluția site-ului, dar și de deschidere și încredere la colaborare. Totul pe o intuiție generală că e un proiect binevenit, de o încredere că misiunea merită să ajungă în comunitatea căreia se adresează.

 

Promovare

Trebuie să “domesticim” algoritmul și mesajul transmis pe canalele digitale. Ușa atelierului e mereu deschisă artiștilor care împărtășesc valorile Artifact și sunt în căutare de o punte între ei și cei care le admiră munca. În paralel este important ca fotografiile să fie văzute în realitate. Trebuie să ajungem în locurile în care lumea are ochi pentru fotografia imprimată.

O expoziție cu suita de autori Artifact e în obiectivul nostru pentru anul următor. Am încredere că deschiderea pentru genul ăsta de manifestări se va concretiza în 2024 încât deja vă lansez invitația, în alb, satinat precum hârtia fotografică Artifact.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related