Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Hai să contribuim la o lume în care aceasta este realitatea. Hai alături de noi la eveniment pentru a vedea cum putem face acest lucru împreună.
Teach for Romania împreună cu Roma Education Fund au lansat apelul de înscriere pentru a oferi tuturor posibilitatea de a participa la evenimentul de închidere al proiectului ,,Segregare pe Minus, Diversitate pe Plus”.
Evenimentul va avea loc pe 12 februarie 2024 și va aborda tematicile segregare și includere, diminuare și prevenție, vine cu propunere de formare Teach for Romania și Roma Education Fund – un program recunoscut și avizat de Ministerul Educației Naționale cu 18-20 de credite profesionale (domeniul includerii și segregării școlare), cu recomandări de activități educaționale și comunitare prin implicarea actorilor relevanți în scop de identificare, diminuare și gestionare a segregării ori cu activități cu componentă de interculturalitate.
Evenimentul aduce ateliere practice și interactive, networking, celebrare, consultare privind diminuarea segregării, povești inspiraționale ale experților și invitaților, materiale resursă și are scopul de a reuni 80 de profesioniști cu impact în educație și drepturile omului (unități de învățământ, organizații neguvernamentale, formatori, mediatori, consilieri școlari, finanțatori, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante – Ministerul Educației Naționale, inspectorate școlare etc.), elevi și tineri.
Teach for Romania și Roma Education Fund marchează, astfel, 3 ani de lucru în comunități interetnice, vulnerabile, în care au găsit împreună soluții și sprijin pentru adresarea fenomentului de segregare școlară prin proiectul ,,Segregare pe Minus, Diversitate pe Plus” derulat de Teach for Romania în parteneriat cu Roma Education Fund, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Data evenimentului: 12 februarie 2024
Locația: București (locația gazdă va fi comunicată ulterior)
Interval orar: 09.30 - 18.00 (agenda va fi trimisă către persoanele confirmate)
Pentru a participa, e nevoie de preînscriere
Termen limită pentru preînscriere: 2 februarie inclusiv
Confirmarea înscrierii pe mail: 7 februarie (cel târziu)
Se eliberează adeverință pentru cadrele didactice care vor avea nevoie de aceasta pentru a se putea învoi de la ore, cât și pentru participare.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină educatori, profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2023-2024, 145 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 126 școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 26 000 de copii.
Roma Education Fund are peste un deceniu de experiență în implementarea de programe educaționale în unele dintre cele mai dezavantajate comunități. Rezultatele majore ale fundației au fost obținute prin implementarea a peste 25 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, de Granturile Norvegiene, de fundații internaționale, agenții guvernamentale sau companii private. Toate aceste proiecte vizează împreună peste 26.000 de elevi și de adulți romi, cărora REF România le-a oferit servicii complexe în cadrul unor intervenții multianuale.
Pentru REF România, calitatea programelor educaționale oferite beneficiarilor Fundației este esențială, iar îmbunătățirea sistemului de educație românesc este o prioritate. În acest sens, Fundația a făcut parte din grupurile de lucru constituite în cadrul proiectului ,,România Educată”, unul dintre acestea fiind chiar cel care a dezvoltat metodologia anti-segregare.
De asemenea, Fundația este membru activ în “Coaliția pentru Educație” și Roma Sounding Board – World Bank.
Parteneriatul Teach for Romania și Roma Education Fund în acest demers este recomandat de experiența în comunități rurale vulnerabile, multi-etnice, derularea de programe educaționale bazate pe valori, și de activități nonformale și de comunitate, bazate pe nevoi reale ale beneficiarilor. Roma Education Fund aduce experiență relevantă și structurată în zona de politici publice educaționale și a fost implicată și în grupul național de lucru pentru dezvoltarea metodologiei antisegregare. Proiectul continuă demersurile comune de asigurare a dreptului la educație de calitate.