În 2023, grupul Workspace Studio, specializat în mobilier și proiecte integrate de amenajări de birouri de înaltă calitate și Certified Dealer al grupului MillerKnoll în Romania, și-a consolidat poziția ca furnizor de soluții premium de amenajări de birou, menținându-și cifra de afaceri constantă, la 22.5 milioane euro, nivel atins și în 2022. Proiectele integrate (turnkey) au generat 60% din venituri, aproximativ 1 din 2 proiecte fiind reamenajări ale unor spații existente.
„Schimbările din piața muncii, în special modul de lucru hibrid, dar și creșterea ponderii angajaților din generația Z, determină nevoia de a regândi și a reamenaja birourile pentru a deveni o destinație accesată cu plăcere. Anul trecut jumătate dintre proiectele Workspace Studio au fost reamenajări cu obiectivul de a crea un spațiu de companie flexibil, relevant pentru oameni și pentru identitatea firmei. Estimez că anul viitor ponderea acestor proiecte va depăși 70%, bineînțeles și pe fondul unui volum mai redus de clădiri office noi, dar, mai ales, pentru că organizațiile trebuie să alinieze designul și funcționalitatea spațiului cu așteptările angajaților si noile nevoi ale companiilor”, spune Horațiu Didea, Managing Partner Workspace Studio.
Pe fondul nevoii companiilor de a oferi angajaților spații de birouri atractive, cu accent pronunțat pe design și ergonomie fizică, dar și socială, în 2023 s-a menținut orientarea către soluții de calitate premium și multifuncționalitate. Astfel, designul variat și experiențial, flexibilizarea spațiului prin soluții de partiționare cu izolare fonică și caracteristici tehnice superioare și sustenabilitatea soluțiilor integrate în arhitectura de interior reprezintă aspecte centrale în toate amenajările recente ale Workspace Studio, direcții ce se vor menține și în 2024.
Tendințe 2024: reamenajări și design cu impact. Se reduc spațiile, cresc exigențele.
Pe măsură ce companiile au resimțit efectele negative ale muncii de la distanță asupra culturii organizaționale și angajamentului oamenilor față de companie, rolul biroului s-a redefinit, devenind în primul rând un spațiu de conectare cu colegii. Conectarea și colaborarea iau forme diferite în funcție de organizație, iar biroul trebuie să răspundă eficient mai multor tipuri de interacțiuni: schimb de idei, mentorat și procese de onboarding și învățare, muncă în echipă, ședințe de lucru, strategie sau inovație. Astfel, designul birourilor moderne trebuie să aibă impact în calitatea conectării, fiind un catalizator pentru o experiență superioară a angajaților la locul de muncă.
În același timp, biroul rămâne un spațiu pentru munca individuală pentru mulți angajați pentru care propria casă sau spațiile terțe nu reprezintă o opțiune dezirabilă. Prin urmare, birourile actuale trebuie să integreze și zone de concentrare sau relaxare, oferind un confort acustic și intimitate la cerere, precum și stații de lucru de înaltă ergonomie. Impactul designului poate fi astfel măsurat în nivelul de confort și bunăstarea angajaților, spațiul fiind un element cheie în strategia de employee experience a oricărei organizații.
Nu în ultimul rând, o tendință importantă care se cristalizează în acest an an sunt amenajările ușor de adaptat la schimbare, chiar dacă este vorba despre schimbări ce pot fi realizate în câteva minute, ore sau zile. Astfel, se menține interesul pentru soluții și spații multifuncționale și modulare.
„Orice proiect de reamenajare pornește de la discuția despre cultura organizațională și felul în care spațiul de lucru o poate susține. Companiile au nevoie de spații care întăresc coeziunea comunității și în care oamenii se conectează emoțional. Și, mai ales, care își păstrează relevanța, atractivitatea și funcționalitatea în timp, dar care pot fi schimbate foarte rapid pentru a răspunde unor nevoi noi. Devine mai importantă ca oricând orientarea către angajați, iar birourile cu un design care inspiră și stimulează creativitatea sunt o sursă de avantaj competitiv și o necesitate conștientizată de tot mai multe organizații. În 2024, estimăm orientarea către spații mai mici, presiunea pe cost mai mare, dar nevoile de calitate și impact se vor păstra”, explică Horațiu Didea.
Investiții de peste 3 Milioane de euro în logistică și showroom.
În ultimul trimestru din 2023,Workspace Studio a finalizat investiția de peste 300.000 Euro în extinderea showroom-ului situat la etajul 18 din clădirea Sky Tower Bucharest. În cadrul showroom-ului extins, clienții pot explora branduri de design de mobilier precum Herman Miller, Knoll, Hay, NaughtOne, Geiger, Framey Acoustics, Buzzispace, Renz, soluții acustice sustenabile precum cele de la Impact Acoustic, sistemele de partitionare Maars, pardoseli Mohawk, dar și cele mai recente tendințe în design și soluții de amenajare a spațiilor de birouri, inspirație pentru zone de lucru moderne, personalizate și inovatoare.
De asemenea, Workspace Studio a investit peste 3 milioane de euro într-un spațiu logistic de 6000 mp situat în zona de Vest a Capitalei. Acesta permite optimizarea proiectelor ample de amenajări a căror desfășurare se întinde pe mai multe luni, pregătirea pieselor de mobilier și soluțiilor integrate în proiectele turnkey, rapidizarea proceselor de livrare și customer service.
„Toate proiectele pe care le-am implementat în ultimii ani au avut constrângeri serioase de timp. Cu alte cuvinte, companiile vor birou nou repede, sau un refresh foarte rapid al spațiului existent. Pentru a crește eficiența și a reduce timpul de așteptare pentru soluțiile integrate în amenajări, anul trecut am ales să investim în propria unitate logistică în care păstrăm atât piesele de mobilier de la brandurile pe care le reprezentăm și includem în mod curent în amenajările noastre, cat și materiale de construcții și produse arhitecturale necesare în proiectele de amenajare. În plus, clienții noștri au nevoie din ce în ce mai mult de soluții flexibile, răspuns logistic mult mai rapid și customer service din ce în ce mai agil. Controlul integrat al logisticii ne va permite să răspundem la un înalt nivel nevoilor mereu în schimbare ale clienților noștri”, spune Horațiu Didea.
Scaunele ergonomice, birourile electrice, cabinele acustice și soft-seating-ul rămân cele mai vândute produse
Scaunele Herman Miller sunt recunoscute în lume pentru calitate, ergonomie şi garanţia de 12 ani şi sunt apreciate pentru inovaţiile tehnologice pe care le propun. Printre cele mai căutate şi vândute produse în 2023 se numără scaunele Mirra 2 și Aeron, de la Herman Miller, vârfurile de ergonomie din întreaga lume, care asigură un reglaj personalizat, în funcţie de particularităţile fizice individuale.
Topul celor mai vândute produse în 2023 este completat de birourile reglabile, cabinele acustice și produsele de soft-seating (canapele, fotolii).
Workspace Studio este distribuitor de mobilier de birou și produse arhitecturale de înaltă calitate și ergonomie și CertifiedDealer unic al MillerKnoll in Romania. Soluțiile de amenajări interioare turn-key propuse de Workspace Studio sunt personalizate și integrate, cu accent pe ergonomie, sustenabilitate și design centrat pe oameni și activitățile și interactiunile acestora.
Unul dintre puținii jucători din piață orientat către design human–centric, Workspace Studio se diferentiază printr-un portofoliu extins de produse ce se adresează ergonomiei, sustenabilității și confortului în egală masura, contribuind la creșterea productivității și calității vieții.
Din grupul Workspace Studio fac parte companiile Workspace Studio și Allspace Interiors, specializate în soluții ergonomice de amenajare turn key a birourilor.