Educația este dependentă și de factori din afara școlii, iar dacă ne dorim un sector ONG puternic și eficient, avem nevoie să investim în organizații și în oameni.
În cadrul evenimentului ,,Ateliere de învățare cu și despre ONG-uri”, Teach for Romania a celebrat și premiat beneficiarii ,,Împreună pentru educație”, un proiect care a oferit consultanță, mentorat, traininguri și management organizațional pentru 21 de ONG-uri.
Evenimentul a avut loc pe 26 februarie 2024, la București și a reunit peste 70 de reprezentanți ai sectorului nonguvernamental, participanți și la atelierele despre: Proiecte prin fonduri publice cu Oana Silion, Director Proiecte prin Fonduri Publice & Fundații Teach for Romania, Fundraising prin companii private cu Mara Niculescu, Director Comunicare, Fundraising & Advocacy Teach for Romania, Atragere de donații de la donatori individuali - atelier susținut Valentin Georgescu, fondator agenție de publicitate ,,2 do good” și atelierul despre Parteneriate instituționale cu Raluca Petrescu, Specialist Relații Instituționale și alumn Teach for Romania.
,,Proiectul a fost un excelent prilej de a înțelege mai mult din experiența și practica Teach for Romania în câteva domenii esențiale pentru organizații - comunicare, strângere de fonduri, management financiar. Și, în același timp, de conectare cu alte organizații din domenii apropiate sau diferite de cel al nostru. A combinat foarte bine o parte teoretica cu o parte practica și chiar cu cea de consultanță unu la unu sau mentorat în care organizațiile și-au găsit în mod personalizat răspunsul la întrebările și provocările pe care le aveau.“, Anna Burtea, Fundația Inimă de Copil.
Scopul proiectului a fost să crească capacitatea ONG-urilor mici și mijlocii de a dezvolta și desfășura intervenții sustenabile, ce susțin respectarea dreptului la educație pentru copiii din comunitățile defavorizate din județele Brașov, Călărași, Ilfov, Vaslui și Iași. Mai concret, timp de 2 ani, a sprijinit dezvoltarea a 21 de ONG-uri mici și mijlocii din aceste județe, prin intervenții adaptate, în urma unei analize de nevoi, și le-a susținut în creșterea capacității de strângere de fonduri, management organizațional și managementul relațiilor cu autoritățile publice, prin training-uri, coaching și mentorat.
,,Atelierul nostru a fost gândit în dimensiunea primului nivel pentru a cunoaște cum să acceseze fondurile; un atelier care să îi încurajeze pe cei din ONG-uri să facă acest lucru. Ne-am gândit că un exemplu concret de organizație este Teach for Romania care a reușit în 3 ani să poată implementa proiecte paralele, cu dimensiuni diferite, dar aceeași complexitate. Este important pentru mediul ONG să își diversifice sursele de finanțare, să nu aibă dependență de aceleași surse.”, Oana Silion, Teach for Romania.
Evenimentul a marcat închiderea proiectului ,,Împreună pentru educație", proiect derulat de Teach for Romania, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină educatori, profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2023-2024, 145 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 126 școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 26 000 de copii.