O parte semnificativă a atractivității culturale a Turciei constă în urmele lăsate de numeroasele civilizații care au stăpânit peninsula anatoliană de-a lungul istoriei. O componentă remarcabilă a acestui mozaic cultural distinctiv a fost puternicul și influentul imperiu hitit, primul imperiu al Anatoliei.
Cu o moștenire care include cel mai vechi tratat de pace și primul poem de dragoste, hitiții sunt considerați drept unul dintre pilonii semnificativi ai istoriei mondiale. Imperiul hitit se întindea pe întreg teritoriul Anatoliei moderne, iar cele mai remarcabile ruine hitite se află în provincia Çorum, în regiunea Anatolia Centrală din Turcia. Traseul Hitit, o rută de drumeții mai puțin explorată din Turcia, oferă o oportunitate de a explora așezările istorice ale civilizației hitite și de a învăța despre bogata sa moștenire culturală. Pe parcursul celor 450 de ani de domnie, acest puternic imperiu a adus numeroase contribuții la istoria și cultura umanității.
Moștenirea din Epoca Bronzului a hititilor: Alacahöyük Cu o lungime de 385 de kilometri, Traseul Hitit include 17 drumeții pe o distanță de aproximativ 236 de kilometri și șase rute alternative, cum ar fi trasee pentru biciclete de munte. Punctele principale de pe traseu sunt Hattusa, capitala hititilor; Alacahöyük, cel mai mare oraș al imperiului; și Sapinuwa, primul centru militar și administrativ al Anatoliei. Boğazkale-Hattusa-Sapinuwa, Alacahöyük-Alaca-Sapinuwa și Boğazkale-Alacahöyük formează nucleul traseului.
Opțiuni de cazare, cum ar fi hoteluri bine echipate, facilități de bungalouri, pensiuni și campinguri, sunt disponibile de-a lungul traseului în locuri precum Alacahöyük, Boğazkale și İncesu.
Alacahöyük, unul dintre cele trei orașe principale hitite din Çorum, este punctul de plecare al Traseului Hitit. Unul dintre primele situri naționale de excavații din Turcia și un loc de vizitat obligatoriu pentru oricine este interesat de arheologia Epocii Bronzului, zona a fost locuită de mai bine de 6.000 de ani. Comorile sale datează din perioadele hitite și hattite și sunt considerate a fi originile culturii hitite.
Așezarea hitită Alacahöyük este remarcabilă pentru sistemele sale extinse de apărare și porțile impunătoare, care au fost construite pentru a preveni invaziile. Poarta Sfinxului este una dintre cele două porți principale de intrare în oraș, cu turnuri, blocuri de piatră și sculpturi pe peretele exterior. În realitate, Poarta Sfinxului marchează intrarea într-un templu. Palatul Templu, care găzduiește camere de depozitare semnificative, și Mormintele Regale, renumite pentru darurile lor funerare, sunt printre cele mai importante descoperiri de la Alacahöyük.
Muzeul Alacahöyük expune artefacte descoperite la Alacahöyük datând din perioadele Calcolitic, Bronz Vechi, Hitit și Frigian. O vizită la Muzeul Civilizațiilor Anatoliene de la Ankara este foarte recomandată, în special dacă doriți să aflați mai multe despre Alacahöyük. Muzeul găzduiește unele dintre cele mai semnificative descoperiri de la sit, inclusiv decorațiile originale ale Porții Sfinxului și cursurile solare din bronz - considerate emblematice pentru civilizația și arta hitită - precum și o statuie de cerb din bronz și argint, un dar funerar descoperit în Mormintele Regale; și o figurină de taur tot din bronz și argint din perioada Hatti.
Capitala antică hitită: Hattusa Următoarea oprire pe traseu este Hattusa, în districtul Boğazkale. Menționată ca „Orașul celor o mie de zei” în multe dintre cele 30.000 de tăblițe de lut descoperite la sit, Hattusa a servit drept capitală a civilizației hitite timp de 450 de ani și este atât un Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO, cât și pe lista UNESCO Memoria Lumii. Tăblițele de lut includ extraordinarul Tratat de Pace de la Kadesh, primul tratat de pace înregistrat cunoscut; tăblițele sunt acum păstrate la Muzeele Arheologice de la Istanbul și la Muzeul de Artă Orientală Antică.
Hattusa, care de la distanță seamănă cu un puzzle uriaș de piatră așezat în verdeață, este fără îndoială un muzeu în aer liber remarcabil prezentând ruinele templelor, porților, clădirilor regale și zidurilor orașului. Una dintre cele mai importante structuri este Marele Templu, dedicat Zeului Furtunii Teshub și Zeiței Soarelui Arinna. Porți monumentale magnifice precum Poarta Sfinxului și Poarta Regelui, care asigură intrările în oraș, sunt de asemenea artefacte emblematice printre ruine.
Lângă principalul sit arheologic Hattusa se află Poarta Leilor, care dezvăluie calitatea avansată a prelucrării pietrei de către civilizația hitită. O altă structură notabilă din apropiere este Templul în aer liber Yazılıkaya. Zona, cu exemple strălucite de artă a prelucrării pietrei hitite, merită vizitată după călătoria dvs. la Hattusa. De asemenea, merită menționat că artefactele și rămășițele excavate din orașul antic Hattusa sunt expuse în Muzeul Civilizațiilor Anatoliene de la Ankara și la Muzeul Boğazköy.
Centrul religios al hititilor: Sapinuwa
Situat în districtul Ortaköy de astăzi, orașul a fost un important centru militar și religios în timpul erei hitite datorită locației sale politice și geografice. Sapinuwa este un oraș cuprinzător, găzduind două temple construite separat în numele a doi zei ai furtunii și instituții vitale precum palatul reginei și comanda armatei. În plus, aproape 4.000 de tăblițe cuneiforme hitite au fost găsite în oraș. Tăblițele, documente esențiale privind civilizația hitită, fac acum parte din colecția Muzeului Arheologic din Çorum. În timp ce mergeți pe Traseul Hitit, ar trebui să vizitați Valea Râului Alaca și Canionul İncesu din apropierea Sapinuwa. Începând de la Mormântul de Piatră Gerdek lângă satul Geven, valea se întinde până la satul Cemilbey. Raftingul este o altă activitate populară în canion.