Relația om-pisică și importanța stabilirii unei rutine

Relația om-pisică și importanța stabilirii unei rutine

Whiskas invită părinții de pisici să afle cele mai importante detalii și sfaturi despre ritualurile felinelor.

Omul și pisica reprezintă două specii distincte conectate însă printr-o legătură puternică și deosebită. Pisicile au devenit astfel o parte importantă din viața oamenilor, fiind printre cele mai întâlnite și iubite animale de companie. Deși sunt firi independente, pisicile creează o legătură specială cu cei care le îngrijesc, iar respectarea ritualurilor, înțelegerea nevoilor și capacitatea blănoaselor de a-și însuși comportamentul și emoțiile oamenilor permit, de asemenea, crearea și menținerea unei relații puternice om-pisică.

 

Părinții de pisici sunt deseori mai fericiți

Viața alături de o pisică are numeroase beneficii, natura sălbatică a felinelor fiind balansată de abilitatea acestora de a se adapta la viața alături de oameni. De exemplu, pisicile au învățat să comunice cu oamenii folosind sunete specifice folosite doar în relația cu omul, arătându-și dragostea și contribuind astfel la bunăstarea celor care le îngrijesc. Conform unui studiu realizat de Whiskas în mai 2023, 74% dintre românii care au pisică sunt de părere că pisicile contribuie la reducerea stresului și au un efect calmant atunci când sunt mângâiate. Mai mult, 71% dintre cei care au pisică cred că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică, iar 43% dintre respondenți afirmă că aceasta este parte din familie.

 

Ritualurile felinelor

Unul dintre aspectele cheie ale legăturii om-pisică este capacitatea felinelor de a se adapta ritualurilor oamenilor. Pisicile sunt animale obișnuite cu un program și le place să își creeze o rutină zilnică, care implică adesea interacțiunea cu cei care au grijă de ele.

Cele două aspecte cheie ale ritualurilor pisicilor sunt timpul petrecut împreună și momentul mesei. Timpul petrecut împreună poate include joaca, alintatul sau, pur și simplu, împărțirea aceluiași spațiu.

„Când ne gândim la dezvoltarea unor ritualuri sănătoase este important să analizăm dintr-o perspectivă holistică. Astfel, este indicat să ținem cont de nevoia socială, cea de joacă, cea de explorare sau chiar nevoia de a se simți în siguranță. Chiar dacă un ritual este prin definiție ceva stabil, e bine să introducem constant elemente noi care să încurajeze și să stimuleze pisica să se comporte cât mai natural pentru specia sa. Aceste elemente o vor ajuta pe pisică și să învețe că obiectele sau situațiile noi pot să reprezinte ceva bun în viața lor” menționează Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor.

Hrănirea este, de asemenea, un ritual important pentru o pisică și poate reprezenta totodată o activitate socială și emoțională. Persoana care îi oferă hrană devine importantă și de încredere pentru pisică, astfel că această activitate poate contribui la crearea și menținerea unei legături puternice între pisică și cel care o îngrijește.

 

Timpul mesei

Pentru a le menține confortul și sănătatea, este recomandat ca mesele să fie oferite regulat și la timp. Deoarece sunt ființe solitare prin natură, deseori pisicile preferă să consume hrana singure. Prin urmare, pentru cei care au mai multe pisici în casă, poate fi indicat să fie hrănite separat, pentru a le oferi liniște și spațiul necesar.

Un alt aspect important este curățenia, un element cheie pentru pisici. Acestea sunt foarte sensibile la modul în care este oferită hrana și la bolul în care este servită, astfel că pot refuza să mănânce dacă vasul este murdar ori prea aproape de litieră.

Mai mult, unele pisici pot avea preferințe specifice atunci când vine vorba de bol. De exemplu, pot refuza să mănânce dacă este îngust și le atinge mustățile sensibile, astfel că sunt recomandate cele largi sau plate.

Alte pisici pot avea tendința să consume hrana foarte repede, ceea ce le poate cauza disconfort sau vărsături. În acest caz, există boluri și jucării special realizate care încurajează pisicile să consume hrana mai lent.

Pisicile sunt prădători înnăscuți și ar putea aprecia oportunitatea de a „vâna” hrana. Astfel, există jucării de hrănire prin care pisicile trebuie să completeze o misiune sau un puzzle înainte de a putea consuma hrana, devenind astfel nu doar un proces de hrănire distractiv, ci și care să contribuie la stimularea mentală a blănoasei.

 

Momentele de tors

Torsul este un alt fenomen fascinant observat la pisici. Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor, menționează că felinele pot exprima mai multe emoții atunci când torc, nu doar mulțumire, așa cum se crede adesea.

„Torsul este considerat în continuare o enigmă, pe care mulți cercetători încearcă să o dezlege. La fiecare descoperire nouă, apar alte întrebări interesante. La ora actuală se speculează că torsul are și un rol de comunicare, un fel de hai să fim prieteni. S-a observat că în casele cu mai multe pisici, cele dominante torc mai puțin decât cele tinere sau recent introduse în grup. Dar torsul mai are și un rol de auto-calmare și poate chiar rol în regenerarea oaselor sau a țesuturilor. Astfel, pisicile pot toarce și când sunt stresate, pentru a se calma, sau când sunt bolnave, pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă torsul este ceva normal la pisici, acesta diferă la fiecare pisică. Unele o pot face mai des sau mai puternic, iar altele rar sau foarte încet. ” adaugă Vlad Vancia.

 

Pisicile preiau comportamentul celor care le îngrijesc

Un alt aspect interesant al relației dintre pisici și oameni este oglindirea (mirroring), prin care pisica imită comportamentul, emoțiile sau semnalele corporale ale omului. Pisicile sunt foarte sensibile la starea emoțională a celor care le îngrijesc și oglindesc adesea sentimentele și comportamentul lor.

Felinele și oamenii formează astfel o pereche unică, iar înțelegerea nevoilor și respectarea ritualurilor blănoaselor poate contribui la crearea unei relații și mai puternice cu acestea, dar și la bunăstarea lor.

Importanța stabilirii unor rutine pentru bunăstarea pisicilor este evidențiată și de brandul Whiskas care a lansat anul acesta campania E timpul de tors pentru a celebra bucuria care intervine la momentul mesei. Parte din compania Mars, brandul Whiskas își propune atât să ofere hrană delicioasă pentru pisici, dar și să contribuie semnificativ la bunăstarea acestora și la susținerea felinelor fără adăpost prin donații financiare, de hrană și resurse către adăposturi pentru a ajuta pisicile să își găsească o familie iubitoare. Mai mult, Whiskas se angajează profund în educarea părinților de pisici privind adopțiile responsabile și reducerea numărului de pisici fără adăpost. Acest angajament se aliniază obiectivului comun de a sprijini bunăstarea pisicilor și a celor care le îngrijesc pentru ca fiecare pisică să primească grija și dragostea meritate.

Hrana pentru pisici Whiskas este pe piață din anul 1958. Angajamentul pe termen lung al companiei este de a produce hrană de calitate care să le asigure pisicilor o viață sănătoasă și fericită. Whiskas colaborează cu Institutul WALTHAM®, centrul de cercetare dezvoltat de Mars Petcare, pentru a dezvolta în permanență produse cu o calitate nutrițională îmbunătățită. Astfel, produsele Whiskas sunt sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related