Un patrimoniu cultural deosebit de important pentru Istanbul, Marele Bazar are o istorie de peste cinci secole. Este considerat drept unul dintre cele mai vechi și mai mari bazaruri din lume. Acesta găzduiește hanuri, cafenele, magazine și este o destinație obligatorie pentru vizitatorii orașului. Marele Bazar primește mii de turiști șase zile pe săptămână. Fiecare dintre ei ajunge aici pentru a face afaceri, pentru a vedea atelierele meșteșugarilor sau pentru a cumpăra produse autentice, de lux și realizate manual, de la bijuterii la plăci tradiționale și de la țesături de mătase la covoare.
Ce descoperim când ajungem la Marele Bazar
Acesta a fost ridicat în anul 1461 cu scopul de a genera venituri pentru Hagia Sofia. Situat în Peninsula Istorică și întinzându-se pe districtele Nuruosmaniye, Mercan și Beyazıt, structura a devenit în timp un centru comercial dinamic. Negustorii care străbăteau rutele comerciale se întâlneau la Marele Bazar pentru a schimba bijuterii, mătăsuri și nenumărate alte produse din întreaga lume. Complexul Marelui Bazar include 22 de porți de intrare cu acoperișuri plate sau în formă de dom. În interior, există mai mult de 60 de străzi, denumite după primele meșteșuguri practicate de primii comercianți care s-au instalat acolo (aurari, făuritori de fesuri, țesători de covoare, etc).
Marele Bazar de la Istanbul a fost construit pe o suprafață de 45.000 m² și are o istorie de 563 de ani. Acest complex imens este totodată un muzeu viu și unul dintre cele mai vibrante și colorate locuri din oraș. Găzduiește aproximativ 3.600 de magazine și este deschis de la 08:30 la 19:30 vara și de la 08:30 la 19:00 iarna. Diverse meșteșuguri și produse sunt expuse (textile, articole din piele, covoare, etc). De asemenea, bazarul este remarcabil pentru rolul său de incubator pentru meșteșugari și pentru tradiția veche de secole a relației maestru-ucenic – în special în bijuterii și alte mici întreprinderi de familie turcești. Pe vremuri, meșteșugarii intrau în Marele Bazar ca ucenici, deveneau calfe de-a lungul anilor și, în cele din urmă, continuau în domeniul ales ca maeștri, crescând la rândul lor zeci de ucenici. Acești meșteșugari sunt considerați „Comorile umane vii ale Marelui Bazar”.
O locație inedită
Pe lângă meșteșugarii săi, rezidenți și bunurile vândute în interiorul porților sale, Marele Bazar se distinge printr-o structură labirintică. Este ușor să te pierzi în vastitatea bazarului și a numeroaselor coridoare sau pasaje, dar este la fel de simplu să te oprești într-un magazin, unde vizitatorii sunt adesea invitați la o ceașcă de ceai sau cafea turcească. Un alt aspect al Marelui Bazar este cultura negocierii – o regulă nescrisă este că primul preț este întotdeauna contracarat.
Ca o structură simbolică a Istanbulului, Marele Bazar este prezentat proeminent în numeroase filme și seriale de televiziune. În filmul din 1963, „Din Rusia cu dragoste”, Sean Connery colindă bazarul în rolul agentului britanic James Bond, în timp ce în „Skyfall”, lansat în 2012, Daniel Craig, tot în rolul lui Bond, traversează acoperișul bazarului pe o motocicletă. În filmul de spionaj „Argo”, Ben Affleck vizitează Marele Bazar, la fel și Russell Crowe în filmul din 2014 „Ultima speranță”. Cea mai recentă apariție a bazarului este în serialul din 2024 „The Veil”, un thriller în care joacă Elisabeth Moss, câștigătoare a premiului Emmy.
Descoperiri gastronomice
Această piață este cunoscută și pentru restaurantele sale istorice, majoritatea lor sunt situate în interiorul hanurilor din Marele Bazar. Puteți gusta mâncăruri tradiționale din Istanbul în aceste locuri sau puteți vizita cafenelele sau patiseriile răspândite printre coridoarele Marelui Bazar.