Explorează „Drumul Efeilor” la İzmir - cel mai nou traseu de drumeție al Turciei

Explorează „Drumul Efeilor” la İzmir - cel mai nou traseu de drumeție al Turciei

Lansat ca un „traseu de drumeție sustenabil” de-a lungul coaste Mării Egee din Turcia, Drumul Efeilor (Efeler Yolu) a fost desemnat anul unul dintre traseele „Top 100 de povestit”, clasament întocmit de către Green Destinations. Drumeția de 500 de kilometri lungime începe în districtul Bornova din İzmir și se încheie la Casa Fecioarei Maria. Drumul Efeilor, are 28 de etape, 27 de trasee principale și un traseu alternativ care oferă o provocare iubitorilor de natură și de sport.

 

Sate care păstrează o moștenire bogată

Efeii erau liderii respectați ai soldaților neregulați turci, cunoscuți ca „Zeybeki”, iar aceștia ocupă un loc special în cultura turcă. Venerați pentru curajul și conducerea lor, figurile Efe continuă să fie onorate iar dansurile Zeybek sunt interpretate la ocazii speciale până în ziua de azi. Moștenirea culturală a regiunii, care a găzduit diverse civilizații, de la hitiți și frigieni până la romani și otomani, îi sporește atracția. Moștenirea Efeilor, care au jucat un rol crucial în apărarea Turciei în timpul Luptei Naționale, este țesută în acest tapet istoric care face parte din Drumul Efeilor, o destinație captivantă pentru cei interesați să exploreze trecutul profund și divers al Turciei.

Drumul Efeilor începe în satul Kavaklıdere din districtul Bornova și duce până la înălțimile din Kiraz, prin Muntele Nif și Bozdağlar. Traseul se încheie la Ephesus-Selçuk, în Munții Aydın, la Casa Fecioarei Maria de pe Bülbüldağı.

Drumul Efeilor poate fi parcurs în aproximativ o lună de drumeție continuă, iar traseul este conceput astfel încât drumeții să poată ajunge la un sat la sfârșitul fiecărei zile. Traseul trece prin 28 de sate, inclusiv prin numeroase mici așezări care au păstrat valorile lor antice. În majoritatea satelor, inclusiv Nazarköy, Bozdağ, Birgi, Beyköy și Şirince, porțile de lemn amplasate la intrările și ieșirile satelor oferă informații pentru drumeți.

Fiecare sat de pe Drumul Efeilor oferă experiențe distincte în funcție de interesele individuale. Nazarköy, una dintre primele opriri pe traseu, este faimos pentru mărgelele confecționate împotriva deochiului (nazar boncukarı), sunt totodată folosite și pentru a alunga energia negativă.

Birgi, inclus în 2022 pe lista „Celor mai bune sate turistice” de către Organizația Mondială a Turismului a Națiunilor Unite, este un remarcabil muzeu în aer liber, cu peste 200 de monumente înregistrate. Printre atracțiile satului se numără Marea Moschee (Moscheea Aydınoğlu Mehmet Bey) din perioada Principatelor Anatoliene, împreună cu Conacul Çakırağa; Mormântul Imamului Birgivi; Conacul Sandıkoğlu; Moscheea Dervişağa și Mormântul Ümmü Sultan Şah.

Şirince, penultima oprire pe Drumul Efeilor, este o destinație de vizitat în orice anotimp, dar vizitarea sa în timpul recoltelor este deosebit de plăcută: Clopotele recoltelor sună, anunțând începutul unei forfote dulci în livezile de măslini și cramele de vin. Vizitați Şirince pentru a observa procesele tradiționale de producție a uleiurilor de măsline de înaltă calitate și a vinurilor din podgoriile locale, și pentru a degusta faimoasele vinuri din fructe ale satului.

 

Pașaportul Efeilor

O altă surpriză încântătoare pe Drumul Efeilor este „Pașaportul Drumul Efeilor”, pe care drumeții îl pot obține de pe efeleryolu.com sau de la unitățile partenere Drumul Efeilor.

Participanții la traseu își pot ștampila „pașaportul” cu câte un simbol local distinctiv, care reflectă identitatea fiecărui sat pe care îl vizitează. Acest document realizat manual, are un număr de serie unic. Mai mult decât atât, drumeții care adună toate sigiliile satelor și demonstrează că au finalizat traseul cu ajutorul aplicațiilor de partajare a traseelor, primesc sigiliul special de aur al „Drumului Efeilor” pe ultima pagină a „pașaportului”.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded