Regiunea antoliană este renumită pentru faptul că a găzduit mai multe civilizații în decursul anilor.
Călătorind de-a lungul coastei de vest a țării, întinsă de la Marea Egee până la Mediterană, poți descoperi cele mai frumoase comori antice din lume, care aduc la viață mituri și legende. Unele dintre aceste situri arheologice sunt deschise vizitatorilor până la miezul nopții, astfel încât mai multe persoane să descopere bogata moștenire a Turciei. Presărată cu orașe antice de neratat, această regiune amplasată de-a lungul apelor cristaline ale Mării Egee și Mediteranei invită, de asemenea, oaspeții să se bucure de tradițiile culinare unice, elemente de bază ale dietei mediteraneene.
În inima legendei: Troia
În toată Turcia se află orașe antice fascinante, dar cu siguranță unul dintre cele mai renumite este Troia, un sit al Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Situat la poalele Munților Ida din Çanakkale, Troia – a fost casa multor așezări și civilizații. Ca decor pentru Războiul Troian din epopeea antică a lui Homer, Iliada, Troia este prima oprire pe Ruta lui Aeneas. Astfel, singura rută culturală recunoscută de Consiliul Europei începe din Turcia.
De neratat: Muzeul Troia, situat la intrarea în orașul antic și câștigător al mai multor premii de muzeologie din Europa. Muzeul Troia ilustrează istoria și cultura orașului prin exponate care cuprind artefacte și alte descoperiri excavate în regiune.
Mărețul oraș-port: Efes
Un alt oraș antic celebru din Turcia, situat în regiunea Egee, este Efes, desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2015. Locuit continuu timp de aproximativ nouă mii de ani, din perioadele preistorice până în epoca otomană, Efes a fost unul dintre cele mai mari orașe-port ale lumii la apogeul său și este în prezent unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din lume. Structurile din Orașul Antic includ Biblioteca lui Celsus, marele teatru – cel mai mare din Turcia, cu o capacitate de 30.000 de spectatori; ruinele Templului lui Artemis, una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice; Poarta Mazaeus și Mithridates; Templul lui Hadrian și casele terasate. Poți vizita și Muzeul Experienței Efes, cea mai nouă atracție a orașului, pentru o experiență interactivă a vieții cotidiene din Efes.
De vizitat: În și în jurul Efesului, care este și una dintre cele șapte biserici din provincia romană Asia Minor, menționată în Cartea Apocalipsei, se găsesc artefacte unice din perioada creștină timpurie. Casa Fecioarei Maria, Bazilica Sfântului Ioan și Peștera celor Șapte Adormiți sunt printre cele mai importante locuri sfinte din zonă.
Un centru de vindecare atemporal: Hierapolis
Lângă travertinele de la Pamukkale, în Denizli, se află Hierapolis, un important centru de vindecare și sănătate în antichitate. Acum două mii de ani, travertinele au atras atenția în Regatul Pergamului, iar locuitorii au început să construiască în zonă. Orașul antic a fost numit Hierapolis, în onoarea Hieraei, soția lui Telephos, legendarul fondator al Pergamului. Cele mai remarcabile structuri din Hierapolis includ Baia Romană și teatrul antic. De asemenea, Piscina Antică a orașului, cu coloane și marmură, este adesea deschisă vizitatorilor, care se pot relaxa în aceleași ape calde (36 de grade) care, potrivit legendelor, ar fi fost frecventate și de Cleopatra, regina Egiptului.
De făcut: Bucură-te de apele vindecătoare și de priveliștea uimitoare a travertinelor de la Pamukkale, care oferă vizitatorilor ape relaxante și liniștitoare în bazinele sale terapeutice.
O comoară antică cu acustică splendidă: Aspendos
Unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume se află la Aspendos, situat în districtul Serik din Antalya, în regiunea mediteraneană. Elementul cel mai distinctiv al teatrului din Aspendos – care a inspirat numeroase legende – este acustica sa superbă. Aceste proprietăți acustice, concepute cu măiestrie, au trecut de testul timpului și pot fi experimentate și astăzi la Teatrul Aspendos, care continuă să găzduiască concerte și spectacole. Apeductele din Aspendos sunt o altă structură magnifică a orașului și unul dintre cele mai bune exemple de apeduct antic conservat.
De făcut: Festivalul Internațional de Operă și Balet Aspendos, ajuns la cea de-a 31-a ediție, are loc între 13-30 septembrie și prezintă spectacole desfășurate la Teatrul Aspendos, renumit la nivel mondial pentru acustica sa superbă.