Ruta spre cele 7 biserici

Ruta spre cele 7 biserici

Anatolia este una dintre cele mai populare destinații din lume atunci când vine vorba de turism religios, iar asta pentru că oferă trasee care acoperă situri sacre care aparțin mai multor religii.

Cele Șapte Mari Biserici menționate în Noul Testament, a doua parte a Bibliei creștine, sunt considerate de către creștini drept cele mai sacre biserici dar și trasee religioase din Anatolia. Cunoscute și sub numele de „Cele Șapte Biserici ale Apocalipsei” sau „Cele Șapte Biserici din Asia”, aceste structuri au o semnificație importantă în istoria creștinismului, atât datorită faptului că sunt un subiect principal al primelor trei capitole din Cartea Apocalipsei, cât și pentru că în esență, acestea sunt locuri reale care au contribuit semnificativ la răspândirea creștinismului. De asemenea, Sfântul Ioan (Ioan Botezătorul) a trăit în Efes, unde se află una dintre aceste biserici. Ruta celor „Șapte Biserici” este fundamentală pentru orice persoană care dorește să înțeleagă modul în care evoluat creștinismul în Anatolia.

 

Bisericile Sacre de la İzmir: Efes, Smyrna, Pergamon

Situate în regiunea egeeană a Turciei, cele „șapte mari biserici” se află la limitele provinciilor İzmir, Manisa și Denizli. İzmir găzduiește trei dintre aceste biserici esențiale, prima fiind Biserica din Efes. Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Efes este considerată cea mai importantă dintre cele șapte.

Conform narațiunii, după crucificarea lui Iisus Hristos, Ioan Botezătorul a adus-o pe Fecioara Maria la Efes, un oraș proeminent al Imperiului Roman. Deoarece romanii din acea vreme credeau în principal în religii păgâne, prima comunitate creștină s-a format cu prudență. Se crede că Fecioara Maria a trăit într-o casă de pe Muntele Bülbül până la moartea ei la vârsta de 101 ani și că a fost îngropată de Ioan undeva pe munte, într-o locație cunoscută doar de el. Mormântul Sfântului Ioan se află pe dealul Ayasuluk din Selçuk, aproape de Casa Fecioarei Maria. Împăratul bizantin Iustinian a ridicat aici o bazilică impresionantă în secolul al VI-lea. După vizitarea Bisericii din Efes, puteți continua călătoria sacră în istoria creștinismului la Bazilica Sfântului Ioan și la Casa Fecioarei Maria. Peștera celor „Șapte Adormiți”, menționată în textele islamice și creștine sau Templul Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, sunt obiective importante care merită să fie vizitate pe timpul acestei călătorii. 

Smyrna, unde a fost trimisă o altă scrisoare de la Sfântul Ioan, este a doua oprire de pe această rută. Rămășițele vechii agora din oraș pot fi vizitate astăzi la Ruinele Agorei de la İzmir, situate în centrul orașului. Un alt punct de interes este Muzeul Arheologic de la İzmir, acolo unde sunt expuse mai multe artefacte găsite în oraș.

Ultima opririe de la Izmir este la Bergama (Pergamon). Pergamon, capitala provinciei asiatice a Imperiului Roman, era un important centru cultural, având o bibliotecă ce rivaliza cu faimoasa Bibliotecă din Alexandria. Printre altele, orașul are un teatru, asclepionul (un centru de vindecare) și „Kızılavlu” sau „Biserica Roșie”, construcție dedicată zeilor egipteni (Isis; Serapis; Osiris). Puteți vedea artefacte din vechiul oraș aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la Muzeul Bergama de la İzmir.

 

Cele trei locuri sacre din Manisa: Thyatira, Sardes, Philadelphia

Trei dintre cele „șapte mari biserici” se află la Manisa. Una dintre cele șapte scrisori (și cea mai lungă) a fost trimisă către Thyatira, localizată în districtul Akhisar. Thyatira era cunoscută pentru culorile sale purpurii. Deși o mare parte din orașul antic a dispărut, precizăm că sunt câteva ruine care s-au conservat destul de bine, iar din rândul acestora amintim: Cimitirele de pe dealuri (Tepe Mezarlıkları).

Sardes, amplasată lângă districtul Salihli din Manisa, era cunoscut ca fiind capitala Lydiei (regat din epoca fierului aflat în vestul Asiei Mici, acum Anatolia) și locul unde s-au imprimat primii bani din istorie, sub formă de garanție de stat. Ruinele Sardes merită vizitate atât pentru locul pe care îl ocupă în istoria creștinismului, cât și pentru alte valori culturale. Complexul băilor termale, templul zeiței Artemis, acropola și Mormintele „Bin Tepeler” sunt puncte de atracție în acest oraș antic, ce conține clădiri romane care au supraviețuit până în prezent.

 Ultima oprire este la Philadelphia. Orașul antic Philadelphia, în districtul Alaşehir, a fost înființat ca fortăreață de graniță pentru Pergamon. Orașul vechi conține numeroase temple care au fost descoperite de-a lungul timpului și care merită vizitate pentru a înțelege mai bine istoria acestei regiuni.

  

Laodiceea: Sanctuarul din Denizli

Ultima locație dintre cele „șapte mari biserici” se află în orașul antic Laodiceea, de lângă Denizli. „Laodikeia”, a fost timp de secole un oraș elenistic și un centru cultural esențial al regiunii.

Biserica din Laodiceea, este cel mai vechi exemplu supraviețuitor al „Celor Șapte Biserici” și a transformat orașul într-un centru religios la nivel metropolitan pe timpul perioadei bizantine. Laodiceea atrage atenția și datorită proximității sale față de Pamukkale, locație renumită pentru băile sale termale, apreciate în mod special de soldații romani.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related