Diana Filimon, co-fondatoarea Gen, știri, devine a 11-a Ashoka Fellow din România

Diana Filimon, co-fondatoarea Gen, știri, devine a 11-a Ashoka Fellow din România
Diana Filimon / Credit foto: Mihai Barbu
  • Ashoka este o organizație globală pentru susținerea antreprenoriatului social și schimbărilor sistemice, fiind aleasă constant în top 10 cele mai inovative organizații din lume.
  • Programul Ashoka Fellowship este o recunoaștere pe viață și acces la o comunitate globală de susținere. Statistic, poate fi aleasă o persoană din 10 milioane de oameni pe an.
  • Ashoka România este prezentă în țară din 2017 și a identificat și susținut până în prezent 10 Ashoka Fellows, Diana Filimon fiind a 11-a.

Diana Filimon, fondatoarea Forum Apulum și co-fondatoarea publicațiilor pentru tineri Gen, revistă, Gen, știri, Gen, sport și Gen Zette a devenit ieri a unsprezecea Ashoka Fellow din România în cadrul evenimentului de lansare organizat în București, alături de comunitatea de creatori de schimbare construită în România de peste 7 ani. Ea se alătură rețelei globale Ashoka, care include peste 3.900 de antreprenori sociali din mai bine de 98 de țări, pe care Ashoka îi susține pe viață.

Prin programul de fellowship, organizația le oferă Ashoka Fellows o identitate, o comunitate și rețeaua de încredere și cunoaștere pentru a avea un impact social accelerat. Ashoka Fellows sunt antreprenori sociali vizionari, recunoscuți pentru capacitatea lor de a dezvolta și implementa soluții inovatoare pentru probleme sociale complexe și profund înrădăcinate. Potrivit studiilor interne, doar unul din 10 milioane de oameni pe an poate deveni Ashoka Fellow. Aceștia răspund unor nevoi pe termen lung, devin catalizatori ai schimbării, remodelează sisteme și creează noi structuri pentru a aduce transformări sustenabile și de impact în societate.

 

Cine este noua Ashoka Fellow

Diana se definește ca fiind filolog de formație, om de comunicare prin experiență și activist prin alegere. Este CEO și fondatoare a Asociației Forum Apulum și co-fondatoare a Gen, știri și Gen, revistă, unele dintre cele mai cunoscute proiecte media orientate către tinerii din România. Diana abordează problema evitării știrilor de către majoritatea tinerilor români, care se simt deconectați de la viața civică. Inițiativele sale Gen, știri și Gen, revistă folosesc rețelele de socializare Instagram și TikTok pentru ca tinerii să documenteze și publice știri. Relevante și accesibile, aceste știri contribuie la promovarea educației media digitale pentru tineri și le cultivă simțul responsabilității și-al implicării civice.

Ideea inovatoare a Dianei are scopul de a elimina decalajul dintre experiența personală și educația civică a tinerilor, în special în cazul celor care trăiesc în afara sferei de influență a  Capitalei. Proiectele ei nu înseamnă doar furnizarea de știri în mod accesibil și relevant pentru tineri, ci sunt în primul rând despre a-i încuraja pe tineri să acționeze cu responsabilitate civică și încredere în propria capacitate de a produce schimbare. Activitatea ei a adus transformări în comunitățile de tineri aspiranți la meseria de jurnalist, cărora le dă o voce și încrederea că pot crea societatea incluzivă, responsabilă și implicată pe care și-o doresc.

De aproape 8 ani lucrăm direct cu tinerii din medii diverse, în special cu cei care au acces mai redus la oportunități și tot ce facem este să încercăm să îi înțelegem cât mai bine și să creăm proiecte care să îi ajute să fie cetățeni mai implicați în comunitate. Apropierea de ei ne-a permis să depistăm niște semne în timp util despre încotro se duc tinerii ca opinii politice, idei despre lume și obiceiuri de consum al informației și să ne dăm seama cum putem să îi ajutăm să fie mai conectați la lumea din jur și cu mai multe ocazii de a se face auziți. Mă bucur tare mult că mă pot alătura unei rețele de oameni care fac mici minuni prin munca lor și cu ajutorul cărora să pot crește ideile de la care am pornit Forum Apulum și proiectele noastre.”, spune Diana Filimon, Ashoka Fellow.

93% din Ashoka Fellows influențează politici publice și în 90% din cazuri, ideile lor sunt replicate de alte organizații.

„Este o bucurie să o avem pe Diana Filimon alături în efortul de a accelera implicarea civică a tinerilor și de a crea spații care să le permită să se exprime și să contribuie în societate. Sondajele noastre arată că 1 din 2 tineri spun că au nevoie de mentori de la care să învețe despre antreprenoriat social, iar Diana este un exemplu inspirațional de rol asumat în acest sens, cu multă empatie și delicatețe față de problemele lor reale. Prin viziunea și reziliența sa, Diana nu doar că abordează una dintre cele mai mari provocări ale societății noastre, dezinformarea în rândul tinerilor, dar reușește să creeze un ecosistem de educație și implicare civică care are potențialul de a schimba profund mentalități și comportamente. Ne dorim să ducem mai departe împreună valorile comunității – în care ne susținem reciproc, învățăm împreună și unii de la alții, împărtășim atât realizările, cât și vulnerabilitățile, într-un mediu sigur”, spune Mihaela Vasiloi, Ashoka Fellows Scouter, Ashoka România.

 

Ashoka Fellowship

Procesul de selecție este o experiență transformatoare, care generează discuții puternice, perfecționează ideile inovatoare și lasă loc pentru o călătorie de auto-descoperire și creștere pentru fiecare candidat la Fellowship-ul Ashoka. Selecția, care a fost preluată drept model de multe alte organizații din lume, urmărește 5 criterii: noutatea ideii, impactul social, abilitățile antreprenoriale, creativitatea și fibra etică. Procesul a implicat numeroase echipe locale și globale de experți, parteneri și voluntari.

Diana va primi, precum ceilalți Ashoka Fellows înaintea ei, resurse esențiale pentru a se concentra pe dezvoltarea viziunii ei inovatoare, inclusiv o bursă personalizată, timp de trei ani. La aceasta se adaugă mentorat și acces pe viață la rețeaua globală de resurse de cunoaștere, de experți și de practicieni.

Ashoka dezvoltă un ecosistem care sprijină colaborarea și schimbul de cunoștințe între Fellows, facilitând parteneriate strategice și colaborări care amplifică impactul inițiativelor lor. Rețeaua Ashoka evoluează pentru și împreună cu Ashoka Fellows astfel încât aceștia să poată accesa resurse și expertiză pentru a-și dezvolta și scala soluțiile la potențialul maxim. Mișcarea Ashoka promovează o cultură globală a schimbării în care fiecare privește cu asumare viitorul și contribuie la modelarea acestuia.

De la înființarea Ashoka România, alți 10 antreprenori sociali români au devenit Ashoka Fellows: Paul Radu, Dorica Dan, Florin Stoican, Elena Calistru, Ioana Bauer, Carmen Gheorghe, Iarina Taban, Eugen Vaida, Vera Marin și Monica Boța-Moisin – implicați în domenii foarte diverse: jurnalism de investigație, activism împotriva discriminării femeilor rome, prevenirea traficului de persoane, redefinirea sistemului de sănătate pentru pacienții cu boli rare, noi sisteme de protejare a biodiversității și a patrimoniului cultural. În medie un Ashoka Fellow are impact asupra a peste 200.000 de persoane.

Fondată pe principiul că „Toți suntem creatori de schimbare” (Everyone a changemaker), Ashoka a fost clasată de thedotgood. pe locul 7 în topul ONG-urilor de impact în acest an, fiind constant in top 10 încă din 2015. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un creator de schimbare, capabil să acționeze în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related