Anamaria Sut: Când apar blocajele, duc lupte interioare, plâng si îmi dau seama că las în urmă un capitol pentru unul nou, fac pauze, ies în natură și nu am așteptări

Anamaria Sut: Când apar blocajele, duc lupte interioare, plâng si îmi dau seama că las în urmă un capitol pentru unul nou, fac pauze, ies în natură și nu am așteptări

Încă din clasele primare a descoperit că vrea să creeze haine, așa că a și urmat studii în design vestimentar. Cele mai multe lucruri despre design și industria modei le-a învățat în perioada masterului, când a avut ocazia să studieze la Florența și Bruxelles. Anamaria Sut a creat în acea perioadă alături de Jessie Lecomte, designerul ei favorit, creațiile sale au fost vândute și astfel a venit validarea internațională.

În 2019, a adus pe piața din România brandul Les Levres Rouges cu broșe în formă de buze și piese vestimentare. În prezent, Anamaria lucrează pe două segmente: pret-a couture, prin produse unicat, pentru proiecte de teatru, balet sau de inspirație istorică, și ready to wear, în serii mici, pentru Les Levres Rouges.

"Cred ca ar fi minunat să existe o comunitate mai închegată între noi, designerii de modă, unde să dezbatem diverse subiecte, unde să ne promovam reciproc, o asociație profesională a creatorilor de moda ar fi bine-venită. Simt că suntem ușor solitari", spune Anamaria.

Vorbim cu creatoarea brandului Les Levres Rouges, Anamaria Sut, despre produsele sale, inspirație și sustenabilitate în creația handmade.

 

Etape de formare

Prin clasele primare am descoperit că vreau să fac haine, așa că în 2002 am urmat Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, secția design vestimentar, sub îndrumarea profesoarei Chiș Loredana. În același domeniu, am continuat facultatea ULB din Sibiu, în perioada în care orașul era Capitală Culturală. Facultatea m-a dezamăgit dar ultimul semestru a devenit o binecuvântare deoarece am avut-o ca profesoara pe Călina Langa, care mi-a devenit mentor și prietenă și care m-a inspirat să mă dezvolt în câteva luni cât pentru toți anii de facultate.

La finele lui 2009, am câștigat concursul național Inspired, tema colecției fiind Slow Fashion și a fost inspirată de minunatele fațade pastelate ale orașului in care locuiesc și de portul tradițional monocrom cu accente colorate din zonă, motiv care mă inspiră și mă fascinează și azi.

În perioada studiilor de masterat din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca am câștigat un Master Class pe tema sustenabilității, în Florența, unde am învățat despre relația artizan-designer și despre importanța utilizării materialelor textile, precum și a modalității de vopsire naturală. În următorul an am obținut un internship la Bruxelles, în atelierul lui Jessie Lecomte, fostă asistentă a lui Dries Van Noten, care se întâmplă să fie și designerul meu preferat datorită diversității creațiilor si accentelor artizanale. Alături de Jessie am învățat despre circuitul din industria modei, programul sezoanelor de modă, producători, furnizori de materiale textile, elaborarea unei colecții, am asistat la prezentarea ei într-un showroom, însă cel mai de preț lucru a fost validarea la nivel internațional, atunci când am aflat că creațiile făcute de mine pentru colecția ei A/W 2011-2012 s-au vândut.

În 2013 și 2014 am realizat două colecții care au fost prezentate cu succes în cadrul Festivalului de modă Feeric. În 2015- 2018 am colaborat cu Teatrul de Balet Sibiu unde am creat costume pentru spectacole și am avut onoarea să lucrez alături de scenografa Viorica Petrovici, coregrafii Daniel Dragomir, Aleisha Gardner și minunatul Martin Chaix.

La invitația Forumul German din Sibiu am început în paralel o cercetare a costumelor tradiționale săsești din zonă, cercetare care a durat doi ani și care s-a finalizat cu o expoziție curatoriată de Călina Langa, unde au fost expuse întreg procesul de lucru, precum și lucrările realizate si interpretate într-o manieră contemporană.

 

Les Levres Rouges

În 2019, am profitat de experiența acumulată și am creat povestea Les Levres Rouges, un proiect de suflet, care este în continuă dezvoltare. Prima dată am expus proiectul în cadrul evenimentului Street Delivery Sibiu unde, pe lângă broșele cu buze, au apărut și primele piese vestimentare. În 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, prin Platforma de Arte Vizuale inițiată de Dan Pervjoschi și Iris Ordean, am expus buzele roșii într-o instalație ludică in-situ, alături de întrebarea „Ce înseamnă buzele roșii pentru tine?”.

 

Ce a urmat

Mai departe, mi-am propus să merg spre o zonă educativă, să ofer puțin din experiența mea în cadrul unei rezidențe artistice organizată de Centrul Cultural German Sibiu în colaborare cu Muzeul ASTRA. Alături de restauratori și muzeografi am scos din depozite piese vestimentare și textile istorice din zona Transilvaniei pentru a fi văzute de elevii liceului de Arte și am creat pentru ei ateliere practice și interactive de vopsit cu coloranți naturali și ateliere de cusut textile. La final, am realizat împreună cu elevii o instalație artistică cu toate lucrările lor create pe parcursul workshopurilor.

Tezaurele vestimentare din depozitele muzeului mi-au servit ca sursă de inspirație pentru următorul proiect unde am creat costume transilvănene din perioada evului mediu, pe care apoi le-au purtat actorii în piesa de teatru „Inima de tâmplar”, creată de dramaturgul american Sarah Brown în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2023.

Anul acesta a fost anul în care m-am axat pe povestea brandului Les Levres rouges, oferind creații noi, într-o cheie mai personală și celebrând totodată bucuria de a fi femeie.

 

Cum ți-ai defini creativitatea

Creativitatea pentru mine înseamnă permisiunea de a mă juca, un puzzle pe care îl construiesc din tot ce trezește în mine entuziasm și pasiune. O mențin vie fiind vulnerabilă și curioasă. Mă inspir din cărți, expoziții, răsfoiesc schițe din trecut și îmi amintesc de claritatea și de emoțiile din acele momente, de conversații cu oameni care m-au inspirat și de prietenii care continuă să mă provoace.

 

Inspirația. Ce faci cu blocajele când apar

Inspirația are nenumărate surse, trebuie doar sa te uiți în jurul tău cu recunoștință. Mă inspiră spațiul în care locuiesc, curtea, cărțile de design, istoria costumului, infinitele imagini adunate, proiectele realizate în trecut, oamenii cu care mă înconjor, călătoriile, natura, muzeul Astra. Când apar blocajele, duc lupte interioare, plâng si îmi dau seama că las în urmă un capitol pentru unul nou, fac pauze, ies în natura și nu am așteptări.

 

Rutina de creație

Des mă poți găsi dimineața la Arhiva de cafea și ceai, cafenea mea de suflet, cu un caiet unde îmi scriu gândurile și îmi planific ziua, ca apoi să mă îndrept spre atelier. Cred că pot să schițez oriunde, dar detaliile nu le pot desena decât în liniște, în atelier, acolo unde pot să întind totul pe masa de lucru și unde am culorile, țesăturile, moodboard-urile.

 

Povestea brandului tău

Ideea buzelor roșii a prins contur la începutul lui 2015, când învățăm să îmi accept propria feminitate, sa o sărbătoresc si să o manifest. Numele a apărut in 2019 în timpul unei călătorii la Paris. Datorită lor, am început să invit femeile din viața mea la o discuție despre trăirile, emoțiile, experiențele noastre, și să ne descoperim împreună. Les Levres Rouges reprezintă un simbol al autenticității feminine și o celebrare a prieteniei.

 

Perioada de început

După ce am terminat masterul și am revenit în Sibiu, am căutat să am experiențe cât mai diverse, să îmi dau seama ce mă atrage mai mult și să învăț să ascult nevoia clientului. Eram entuziasmată, ambițioasă și cu multă energie. Cred că cea mai importanta etapă a fost schimbarea de perspectivă din 2019, când m-am întrebat ce aș purta eu, ca apoi să ofer clienților produsele respective.

 

Produsele tale

Lucrez pe două segmente: pret-a couture, prin produse unicate și prin proiecte de teatru, balet sau produse de inspirație istorică, și lucrez ready to wear, în serii mici, pentru Les Levres Rouges. Folosesc predominant țesături naturale și uneori introduc și materiale reciclate, iar țesăturile reprezintă uneori sursa principală de inspirație. Mă inspira volumetria și siluetele din anii ’50, alături de tiparele costumelor istorice și tradiționale din zonă. Mă axez pe feminitate si confort.

 

Diferențiatorul tău

Lucrurile care diferențiază creația mea față de altele este interpretarea personală. Vin cu un design cu detalii unicate, texturi deosebite si materiale naturale, combinate cu tipare create de mine. Aceste creații sunt în final confortabile, adaptabile si uneori multifuncționale. Ele îmbrățișează și sărbătoresc corpul uman.

 

Procesul creativ

Procesul creativ se schimbă tot timpul, îmi dau voie să explorez și să mă joc. Am schițe la care mă uit de un an sau doi și știu că încă nu le-a venit timpul. Alteori, desenez câteva minute, îmi disec schița tehnic, încep să desenez mai departe și să tai materiale, să fac prototipul.

 

Sustenabilitatea în creația handmade. Cum păstrezi brandul tău unul sustenabil

Sustenabilitatea este esențială! Pe parcursul experiențelor mele am descoperit că țesăturile de calitate din fibre naturale, alături de un design si un tipar bine gândite pot sa creeze piese vestimentare pe care le poți purta o viața întreagă. Folosind materiale textile naturale, detalii reciclate si designuri adaptabile contribuim la un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

 

Clientele tale

Sunt femei care își doresc să își dezvolte stilul personal și vor produse de calitate, jucăușe și cu o poveste aparte. Cel mai des ajung la mine clienții ai căror prieteni sau cunoștințe au fost deja la mine, alteori se duce vorba în mediul online. Apoi ei revin deoarece se regăsesc în creațiile mele. De exemplu, am o clientă care îmi este și prietenă, și care se îmbracă predominant in Anamaria Șut si Les levres rouges, de aproape 8 ani.

 

Produsele cele mai căutate de clientele tale

In anul 2024 pot sa spun ca buzele de catifea au fost printre favorite, iar purtătoarele îmi spun că sunt încântate și că se regăsesc în povestea accesoriului.

 

Provocările antreprenoriatului

Una dintre provocările notabile este timpul, și încercarea de a menține echilibrul între partea creativă, administrativă și viața personală. Una dintre marile satisfacții e clipa în care văd cum cliente îmbrăcate în creațiile mele se transformă în fetițe, chicotind și dansând în fața oglinzii din showroom. Atunci îmi pleacă orice urma de oboseală și se instalează recunoștința.

 

Cât de des te reinventezi ca antreprenor

Cred ca e important să existe un echilibru între reinventare și autenticitate. În doream să fac tot timpul ceva nou. Acum caut un subiect, o temă pe an, pe care să o dezvolt prin munca mea.

 

Ce menține încă aprinsă în tine dorința de a continua să creezi

Les levres rouges și faptul că pot dezvolta proiectul astfel încât să ajungă la cât mai multe persoane, să fie mai cunoscut la nivel național si internațional.

 

Dacă ar fi să îmbraci o key figure cu hainele tale, cine ar fi?

Aș vrea să fie o persoană matură și bucuroasă cu viața și înfățișarea ei. Cred că Andreea Esca. Am început să o urmăresc online după ce a venit din întâmplare cu o cunoștință în atelier. Îmi place energia ei.

 

Industria modei din România acum

În momentul de față sunt multe oportunități, sunt multe branduri față de 2012 când îmi căutăm un model, o inspirație. Cred ca ar fi minunat să existe o comunitate mai închegată între noi, designerii de modă, unde să dezbatem diverse subiecte, unde să ne promovam reciproc, o asociație profesională a creatorilor de moda ar fi bine-venită. Simt că suntem ușor solitari.

 

Planuri

Vreau să ofer și altora câte ceva din experiența mea și să accesez o comunitate mai mare pentru Les Levres Rouges.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related