Concursul de Vinuri Spumante Românești, singura competiție dedicată exclusiv vinurilor spumante din România, ajunsă la ediția a 6-a, s-a desfășurat luni, 2 decembrie 2024 și a avut ca juriu două comisii ce au evaluat simultan spumantele românești, una în București, și cealaltă în Amsterdam.
În concurs s-au înscris producători români de spumante din toate regiunile viticole ale țării, cu aproape jumătate dintre mărcile disponibile în acest moment pe piață, ceea ce confirmă faptul că formatul de jurizare a concursului oferă producătorilor din România certitudinea unui standard profesional de evaluare fiind, în același timp, o modalitate importantă de a crește calitatea și vizibilitatea vinurilor spumante românești, atât pe piața internă cât și la nivel internațional.
„Este a treia ediție internațională a acestui concurs. Mă bucur că specialiștii străini au manifestat un entuziasm foarte ridicat pentru acest concurs și un interes crescut pentru vinurile spumante românești. Prin această dublă jurizare, București-Amsterdam, creștem vizibilitatea spumantelor românești și suntem un ghid cu autoritate profesională atât pentru producători, cât și pentru consumatorul final în alegerea spumantelor românești.”, a declarat Tiberiu Onuțu, inițiatorul concursului.
„Vinurile spumante românești sunt, în prezent, la un nivel de calitate care le permite să concureze cu produse similare mai renumite, din alte țări. Atenția producătorilor se concentrează tot mai mult pe spumantele obținute prin metoda tradițională, cu un conținut redus de zaharuri și perioade extinse de maturare pe drojdii, subliniind astfel tendința de pozitionare a vinurilor spumante românești în segmentul premium. Totuși, un factor crucial rămâne promovarea lor eficientă și creșterea vizibilității, atât pe piața internă, cât și pe cele internaționale consumatoare de spumante.”, a declarat Iulia Țigău, DipWSET WA, organizatoarea comisiei de jurizare de la Amsterdam.
Vinurile spumante câștigătoare la ediția din acest an sunt:
Categoria: Spumante albe, metoda tradițională, sticlă standard
Budureasca Classic Blanc Noir, 2014
Villa Vinèa Cuvée Celést, 2019
Domeniile Panciu Cuvée Prestige, 2016
Domeniile Panciu Blanc de Blancs, 2017
Cramele Recaș Muse Stars, 2022
Categoria: Spumante rosé, metoda tradițională, sticlă standard
Domeniile Panciu Rosé, 2015
Villa Vinèa Rosé Celést, 2021
Podgoria Silvania Rosé, 2021
Categoria: Spumante, metoda tradițională, sticlă magnum
Podgoria Silvania Lux rosé, 2019
Podgoria Silvania Lux, 2020
Domeniile Panciu, 2021
Categoria: Spumante albe, metoda Charmat, sticlă standard
Casa de Vinuri Cotnari ZAZ sec
Cotnari Selecție de Spumante Frâncușă
Domeniile Panciu Panciu Riserva, 2023
Categoria: Spumante rosé, metoda Charmat, sticlă standard
Crama Hermeziu C'est Soir 2020
Via Huși Extravaganza 2023
Domeniile Averești Briant 2023
Juriul Concursului de Vinuri Spumante Românești din acest an a reunit specialiști de nivel internațional din industria vinului, printre care unul dintre membrii echipei României, câștigătoare a titlului mondial la „Championnat du monde de dégustation” din 2023, posesori ai titlurilor de excelență DipWSET și Weinakademiker, studenți ai The Institute of Masters of Wine, reprezentanți ai unor restaurante de top cu stele Michelin, importatori, educatori la nivel internațional și comunicatori de vin precum:
Valentin Ceafalau - campion mondial la „Championnat du monde de dégustation”, ediția 2023
Wouter Aalst - DipWSET, Weinakademiker, MW Student, fondator Amsterdam Wine Academy,
Jelena van Eerdenburg - DipWSET, Weinakademiker, student Master of Wine, fondator “Somm in the house” și editor pentru “Dutch Wine Apprentice”,
Kazumi Uejo - DipWSET, editor senior pentru “Dutch Wine Apprentice”, educator WSET (Wijnstudio),
Sara Adam - DipWSET, importator specializat pe Champagne, educator, fondator "Taste by S"
Saskia Smeenk - Maître Sommelier Restaurant Daalder* Amsterdam
Elod Adam - Certified Specialist of Wine și Certified Wine Educator, jurat Champagne la Decanter World Wine Awards,
Ladislau Kristoff, somelier, specialist gourmet și consilier în industria luxului,
George Mitea, comunicator de vin și jurat în competițiile naționale.
Evenimentul s-a desfășurat în două locații distincte, la Restaurantul Casa Doina din București, un spațiu cu tradiție care celebrează bogăția podgoriilor românești, și la Amsterdam Wine Academy, renumită pentru excelența în educația din industria vinului.
Echipa organizatoare:
Tiberiu Onuțu este istoric amator al soiurilor românești de viță-de-vie, promotor al vinurilor spumante românești, colaborator la vivc.de și la wein.plus. De asemenea, ca viticultor amator, duce mai departe, în Dealu Mare, tradiția a 4 generații de viticultori.
Iulia Țigău, stabilită în Düsseldorf, Germania, și-a început parcursul în lumea vinului în anul 2018, devenind o susținătoare dedicată a vinurilor spumante românești. Este jurat permanent pentru Concours des Vignerons Indépendants și deține titlurile prestigioase DipWSET și Weinakademiker.
Vlad Lipovanu este specialist în comunicare cu experiență de peste 18 ani în marketingul digital, pasionat de vinuri, cofondator al platformei IndigeneWines.com, primul e-shop care livrează vinurile românește direct din România în peste 30 de țări și realizator Wine in the Digital Age, o prezentare despre comunicare în industria vinului la nivel global.