În timpul lockdown-ului din 2020, arheologul János Katona și soția lui, Erika, și-au făcut planuri de viitor cum să-și deschidă o afacere. El devenise preocupat de un stil de viață sănătos, citea cărți de marketing și business, ea este o bună cunoscătoare a plantelor, fructelor și legumelor. S-au întâlnit la mijloc și au creat un business prin care livrau în birouri din marile orașe legume locale într-un „coș al sănătății”. Dar pentru că erau din Zalău, unde nu sunt multe clădiri de birouri, nu aveau nici terenuri mari pentru cultivare, iar legumele bio pe care le luau de la producătorii locali își pierdeau repede prospețimea, s-au gândit la altfel de produse – legume conservate prin deshidratare. Așa a apărut brandul Bona Planta.
Ne-am propus să discutăm mai mult antreprenori mici care se ocupă cu producerea de hrană curată, sustenabilă. Cei care cultivă legume și fructe, cresc animale și păsări fără să le forțeze chimic. Care și-au făcut branduri din munca lor și au un impact pozitiv în societatea noastră. În ultimii ani, pentru mulți dintre noi au devenit tot mai importante modul în care ne alimentăm și sursele de unde ne cumpărăm mâncarea.
"Nu este ușor să cultivi sustenabil și fără compuși chimici, însă se poate. Rezultatul bineînțeles că nu va fi același ca și aspect, însă calitatea compensează cantitatea tot timpul. Ceea ce este mult mai important. Și, din fericire, sunt din de ce în ce mai multe persoane care înțeleg și chiar caută acest aspect", spune János.
Vorbim în continuare cu János Katona despre cum a apărut Bona Planta, prin ce etape au trecut cu business-ul, despre ce înseamnă cultivarea sustenabilă a plantelor și pregătirea produselor pe care le vând.
Despre tine
Bună! Mă numesc Katona János, arheolog ca profesie, însă n-am ajuns prea departe de sol și pământ nici așa. :) Ca și obieceiuri zilnice, acestea diferă de la o zi la alta. Ce e în comun e faptul că mă ocup cu firma noastră Bona Planta, care e o firmă comună cu soția mea Erika, și unde prelucrăm și vindem niște bunătăți, condimente, mixuri de legume, chipsuri de fructe, ceaiuri etc., toate având materie primă locală, și fabricate fără a folosi orice aditivi. Într-o zi normală, stau mult timp în fața calculatorului, mă ocup de comenzile noastre, de paginile noastre de social media, de clienți, de business, de marketing. În alte zile, sunt plecat cu produsele noastre, și ori le livrez la domiciliu, ori stau cu ele într-un târg de produse locale, sau mă duc la partenerii noștrii producători în zona noastră după materie primă de calitate. Într-o săptămână am câteva antrenamente de alergare și de forță în după-amiezele, că încerc să urmăresc un stil de viață cât mai sănătos. Încerc să mă trezesc în fiecare zi mai devreme decât începe munca, să citesc ceva pe plan profesional, iar ziua se termină cu ceva mai ușor de gestionat, gen literatură.
Etapele formatoare și transformatoare prin care am trecut sunt multe, și e foarte greu de a le despărți pe cele profesionale de cele personale. Îți dau un exemplu, o etapă transformatoare era când am devenit vegan și am început să urmăresc un stil de viață cât mai sănătos - sunt niște decizii personale, însă un impact mai mare nici nu puteau să aibă asupra viața mea profesională. Firma noastră - ceea ce am pornit-o împreună cu soția mea - chiar are ca baza acest aspect.
Bineînțeles, și studiile au amprente lor asupra persoanei de astăzi, ca și om profesionist. Chiar dacă nu am devenit arheolog, numai pentru câțiva ani, metodele de a lucra singur, de a cerceta, de a lucra în echipă și de a rezolva anumite probleme au rămas cu mine.
Studiile și etapele nu s-au oprit cu terminarea facultății, findcă de ani de zile, încontinuu mă evoluez pe plan profesional, fie ”de acasă”, online sau prin cărți, fie în diferite cursuri fizice. Așadar, transformarea nu s-a oprit și nu se va opri nici în viitor, fiindcă tot timpul avem ce studia și avem de evoluat atât pe plan profesional, cât și pe cel personal.
Cum era viața ta înainte de ceea ce faci acum
Înainte lucram în diferite domenii. De exemplu, mulți ani în arheologie. Însă, forma în care lucram, însemna că eram plecat tot timpul, o dată pentru câteva luni într-un oraș, după aceea pentru un an în alt oraș din țară. Iar după ce s-a născut copilul nostru și s-a apropiat grădinița, nu mai puteam urmări acest stil de viață, trebuia să ne stabilim undeva, deci m-am lăsat de profesia aceea. După aceea au urmat mai multe încercări în diferite domenii: am digitalizat cărți funciare, am lucrat lângă un tâmplar, am lucrat ca și customer support pentru un webshop, etc.
Multe aspecte m-au plăcut, altele mai puțin. De exemplu, era bine la săpături arheologice că eram afară tot timpul, lucram cu oamenii, și mai puțin bune când lucram ani de zile online în alte joburi. Era bine că am putut învăța o grămadă de lucruri importante în diferite domenii, ce le folosesc chiar și acum. Chestii negative nu prea pot să mai zic, fiindcă eu consider orice o experiență din care am învățat ceva, chiar dacă la momentul respectiv poate era un aspect neplăcut.
Momentul în care ați luat decizia să vă ocupați cu hrană curată
Drumul nostru a fost destul de lung până când am ajuns la cultivarea legumelor și prelucrarea acestora. În ultimii ani ca și angajat, între timp tot citisem cărți despre business, marketing și autorealizare. Iar când a venit lockdown-ul din 2020, am avut și mai mult timp împreună cu soția mea să ne gândim despre planuri și despre viitor. Am dorit să facem o firmă, să nu mai fim angajați, iar cel mai important aspect era să facem ceva, cu care putem avea un impact pozitiv asupra viața oamenilor. Eu eram deja cu gândul pe un stil de viață sănătos, atât pe plan de alimentație, cât și pe cel de sport, interesat și de online marketing și business. Ei i-a plăcut tot timpul grădinăritul, și era o bună cunoscătoare a plantelor, fructelor, legumelor, așadar, atuurile s-au întâlnit pe mijloc.
Prima idee a fost un business pe bază de legume locale, tip ”coșul sănătății”, un model de business ce funcționa deja foarte bine în birourile mari ale orașelor precum Cluj sau București, mai ales în cadrul IT-știlor, însă la noi, în municipiul nostru, în Zalău, atunci deocamdată nu eram prezenți. Însă, fiindcă nu aveam terenuri mari pentru cultivare, și nici „expirarea” rapidă a legumelor proaspete nu ne-a prea avantajat, ne-am gândit la o altă variantă: conservarea legumelor prin deshidratare. Am început să experimentăm mult, Erika era și e și acum pe partea aceasta de experimentare și deshidratare, și am văzut că e o cale bună. Vitaminele, mineralele legumelor rămân și în forma aceasta printr-o deshidratare corectă, diferența e că se pot conserva și stau mult mai mult, și există mult mai multe posibilități de prezentare și ambalare ale legumelor.
Ne-am documentat în prima etapă de pe internet, și am studiat foarte mult manualele deshidratorilor, care de asemenea ne-au ajutat foarte mult. Am făcut cercetară de piață destul de mult timp. Însă, după ce au încercat și prietenii, cunoștințele, membrii ai familiei, am avut un feedback cât nu se putea mai bine: cel al consumatorilor, și clienților după puțin timp.
Ca și locație, prima dată, pe când încă locuiam în Zalău, am făcut experimente la apartament, după aceea în casa în care eram în chirie. Aveam un deshidrator mai micuț, dar era perfect pentru primele experiențe și produse. Vă dați seama cât de cald era vara în bloc, când a funcționat toată ziua și deshidratorul cu încălzirea lui.
A urmat o perioadă de experiență pe lângă jobul de zi cu zi, și am început să vedem rezultate. Între timp, am crescut și în social media, și am primit feedbackuri foarte pozitive. Am funcționat deja legal, însă firma nu s-a mișcat mai deloc în primele luni. Am încercat să vindem câteva plante de condimente în ghiveci, ca să avem și ceva intrări, însă nici aceea nu era un drum pentru noi. Am hotărât să ne facem atelierul. Multă documentație la autorizații respective (DSVSA, etc.), ca să facem totul în regulă, și așa ne-am făcut atelierul în localitatea Sărmășag, jud. Sălaj. De aceea aici, pentru că aici aveam casa părintească, și aveam locul deja: erau două camere libere. Au venit câteva luni de muncă grea, renovări, echipamente pentru interior, aranjarea încăperilor, și într-un final, în februarie 2021 am primit toate autorizațiile, și s-a început munca în atelierul Bona Planta!
Investiția în business
Ca și investiție, la început, cele mai mari investiții au mers spre atelier, ce a fost construit aproape de la zero. Între timp, echipamentele s-au înmulțit, așadar atelierul cu tot cu echipamentele actuale au costat undeva la 20 de mii de euro. Pe parcurs, multe investiții au mers spre reclame, și tot ce înseamnă marketing și design. Tot timpul lucrăm la aspectul produselor, dar și al paginilor noastre din social media, o persoană care nu ne cunoaște încă, se bazeasă pe aceste aspecte. Cei care ne-au încercat produsele, din fericire revin la noi cu plăcere. Bineînțeles, o mare parte a sumei se duce spre stat în forma diferitelor taxe și impozite.
Cum a fost începutul
La început amândoi am avut un job, eu full time, soția mea part-time. Partea mai grea a început când am dat drumul atelierului, fiindcă noi încă locuiam în Zalău, și ea trebuia să facă naveta la Sărmășag, la atelier, la o distanță de 30+ km. Prima dată mai rar, după ce din ce în ce mai des s-a dus la Sărmășag, de multe ori toată familia făceam naveta. De fiecare dată când ne duceam la un târg, veneam la atelier, că acolo aveam echipamentele și produsele. Această navetă a devenit din ce în ce mai deranjantă după un anumit timp.
Trebuia să ne găsim clienți, trebuia să ne câștigăm încrederea lor. Trebuia să găsim contacte ca să intrăm la târguri. Însă încet-încet, totul s-a rezolvat. Clienții au venit, oamenii au început să ne cunoască, să ne caută, cererea a început să crească. Mi-am lăsat și eu jobul de tot, și ne-am mutat cu toții în comuna Sărmășag, unde avem și atelierul. De atunci (toamna 2023) e mai ușor din acest punct de vedere, că nimeni nu trebuie să mai facă naveta la atelier.
Cea mai mare surpriză, aș putea să spun, chiar dacă e un clișeu, era că nu am evoluat și succesele nu au venit în acel ritm cum ne-am fi dorit.
Provocările unui producător de alimente sustenabile
Noi, chiar dacă și cultivăm un teren relativ mic, majoritatea legumelor și fructelor cumpărăm de la producători locali. Ar fi imposibil să ne ocupăm și de toate, cultivare și prelucrare și tot ce ține de parte de business și marketing. Însă încercăm cât cultivăm, să o facem ”curat”, fără orice tratament cu efecte negative. Noi - ca și altfel și partenerii noștri producători din zonă - consumăm tot ce cultivăm pentru firmă, ceea ce este un lucru mare în lumea de astăzi, când din păcate foarte mulți produc separat pentru vânzare și pentru ei. De aceea este și important să ne cunoaștem vânzătorii, producătorii, de la care cumpărăm legume, fructe, ca să evităm persoanele menținute mai sus.
Există și provocări, bineînțeles, legumele nu vor fi atât de frumoase și mari, cum sunt acelea din supermarket, „cultivate” deseori într-o noapte. Însă calitatea este deasupra cantității, și din fericire clienții noștri sunt de aceeași opinie.
O altă provocare ar fi materia primă ce nu e cultivată de noi. Cum am spus, lucrăm cu producători locali, mici, care de asemenea lucrează „curat”, și acest lucru înseamnă că recolta nu va fi deosebită în fiecare an, la fiecare legumă și fruct. În general aducem tot stocul de la parteneri, ceea ce înseamnă că după terminarea stocului suntem nevoiți să căutăm alt partener la fel de calitativ. Din fericire, în acești ani am cunoscut mai mulți, cei care nu sunt ok am văzut din start și le-am părăsit, așadar avem unde să ne ducem în aceste situații.
Viața într-o comunitate mică
Bineînțeles, o comunitate mai mică e foarte diferit față de Cluj de exemplu, unde am locuit 8 ani de zile. Însă totul are avantaje și dezavantaje. Poate nu sunt atâtea posibilități cum e într-un oraș mare, dar în ziua de astăzi, oricând ne putem duce la un eveniment cultural de exemplu. Suntem prezenți des în orașe mari, livrăm la domiciliu, suntem la târg, etc., ne ajunge timpul respectiv în aglomerație și stres.
În comunitatea mai mică însă există anumite principii, ce nu prea le găsești în oraș. De exemplu, un vecin oricând te ajută când ai nevoie, pe când în orașe, eu personal am locuit ani de zile în blocuri, unde nici nu mi-am cunoscut vecinii. Sau dacă vrei să ieși în natură, să faci sport sau numai pentru o plimbare - o poți face aproape din curtea casei. Și tot la acest aspect rămânând - calitatea aerului nici nu se compară între cele două.
Neajunsuri ale unui stil de viață din care ai făcut un business sustenabil
Nu le-aș numi neapărat neajunsuri, fiindcă se știu din start diferențele dintre un business sustenabil și micuț, bazat pe produsele sănătoase, locale și o viață de angajat, la o multinațională, cu alte posibilități și alte principii. Poate avem mai puține concedii, mai puține posibilități, nu avem biliard și saună la locul de muncă, însă facem un lucru bun nu numai naturii, ci și oamenilor din jur. Le oferim ceva valoros, ce îi ajută în viața de zi cu zi, să se hrănească mai sănătos și mai gustos. Și între timp, noi facem ce dorim să facem în fiecare zi, fără să fim angajatul cuiva.
Cât este de greu să cultivi sustenabil în România
Nu este ușor să cultivi sustenabil și fără compuși chimici, însă se poate. Cum am mai povestit și mai sus, rezultatul bineînțeles că nu va fi același ca și aspect, însă calitatea compensează cantitatea tot timpul. Ceea ce este mult mai important. Și din fericire, sunt din de ce în ce mai multe persoane care înțeleg și chiar caută acest aspect.
Produsele voastre
Noi avem o mulțime de variații de produse. Începând de la mixuri de legume uscate, alternative sănătoase alte ”vegetelor” din supermarket, pline de prostii, până la aproape orice condiment: pentru cartofi prăjiți, grătar, salate, supe, amestec italian de condimente verzi. etc. - toate fabricate fără sare, zahăr, aditiv, sau E-uri adăugați. O altă familie de produse e a chipsurilor de fructe, care sunt niște dulciuri sănătoase, care nu conțin nici zahăr, nici alți aditivi, așadar se folosesc ca chipsuri, în musli (cereale) sau în prăjituri de exemplu. Diferitele ceaiuri interesante la fel de interesante sunt, pentru că tot așa, conțin doar plantele și fructele și atât.
Clienții
Clienții noștri sunt atrași de calitatea și puritatea produselor, dar și de eficiența lor. Nu numai că sunt sănătoase și locale, dar îi ajută și în viața de zi cu zi, când oamenii au din ce în ce mai puțin timp pentru gătit.
Noi avem mai multe grupuri mari, care folosesc cu plăcere produsele noastre. În primul rând, mămici cu copii mici, pentru că începând de cei mai mici, oricine le poate consuma. Copii mici se pot hrăni cu niște alimente sănătoase, naturale și curate, care nu conțin nimic cu ce nu au ei voie (de ex. sare adăugat, E-uri, aditivi, etc.). Mămicile au puțin timp liber, și mâncarea e gata super rapid. Și bineînțeles, toată familia se bucură de rezultat, nu numai cei mici.
Indiferent de vârsta copiilor lor, sau dacă au copii sau nu, cei cu un stil de viață sănătos ne caută cu drag, fiindcă produsele sunt sănătoase, dar și locale. Lângă munca de toată ziua, nimeni nu mai are timp să gătească ore întregi, și sunt recunoscători că produsele noastre le vin în ajutor.
Fiindcă punem accent mare și pe aspect, produsele noastre sunt folosite de plăcere de oricine, care caută cadouri pentru cei dragi, pentru orice vârstă, fiindcă în orice anotimp găsesc un pachet ideal, nu numai sub brad.
Un alt grup de clienți ar fi cei care caută tot timpul produse locale, autohtone, de bune calitate, și vor să ajute firmele locale.
Brandul Bona Planta online și offline
Brandul Bona Planta e un brand atât online, cât și offline, încercăm să fim prezenți peste tot. Investim mult energie și bani în aspectul nostru online, suntem prezenți în tot ce înseamnă social media, dar promovăm și webshopul nostru. În ”zgomotul” de astăzi e aproape imposibil să ajungi la oameni, chiar dacă le oferi ceva valoros, deci noi încercăm să folosim de toate mijloacele posibile. Ne e important cum ne văd oamenii, așadar brandul nostru nu constă numai în promovări, ci oferim oamenilor valoare, informații utile, rețete, etc. Ca bani, într-o lună se cheltuiesc mii de lei în reclame plătite în social media, ceea ce este esențial când o mare pare a vânzărilor e online. Brandul e la fel de prezent și offline, fiindcă suntem prezenți în târguri, evenimente, acțiuni de diferite feluri. Transmitem același mesaj despre noi atât online, cât și offline.
Ce ai descoperit despre tine și viață de când ai început această etapă
Întrebare bună. Sincer, nu știu ce să spun, fiindcă în fiecare zi ce trece, simt că descopăr ceva important despre mine sau viață. Poate acum ți-aș zice ceva, și săptămâna viitoare ceva cu total diferit. Poate chiar acest lucru ar fi cel mai important, să învățăm și să fim deschiși tot timpul, că așa vom evolua mereu și vom vedea tot timpul oportunitățile în fața noastră. E cea mai mare greșeală când crezi că le știi pe toate, atunci numai eșec vei vedea atât pe plan profesional, cât și personal. Însă, ca să vorbesc în numele meu, dacă întotdeauna încerc să învăț și să fiu deschis, atunci vor veni și posibilitățile în business. Și nu numai în business.