DRS-Architects: Proiectele de anvergură din 2024, în afara Bucureștiului

DRS-Architects: Proiectele de anvergură din 2024, în afara Bucureștiului
  • Biroul de arhitectură a încheiat anul cu 1 milion de euro CA, creștere de 35% YOY
  • Cele mai multe proiecte, cele comerciale

Proiectele comerciale și rezidențiale de anvergură, desfășurate în principal în afara Capitalei, au propulsat DRS-Architects la o cifră de afaceri de 1 milion de euro în 2024, înregistrând o creștere de peste 35% față de anul anterior. Dinamica pozitivă reflectă atât expansiunea echipei – care s-a dublat în ultimul an – cât și capacitatea biroului de a aborda proiecte complexe, consolidându-și astfel poziția pe piața arhitecturii din România.

„Majoritatea proiectelor noastre a fost în 2024 în afara Bucureștiului, unde dinamica investițiilor este vizibil mai ridicată decât în Capitala afectată de blocaje administrative. Cererea există, însă lipsa de decizii împiedică înaintarea acestora într-un ritm natural. În acest context, am profitat de oportunitățile din alte zone ale țării, unde investitorii sunt activi, iar proiectele au avansat mai rapid”, a precizat Andrei Lefter, fondator și managing partner al DRS-Architects.

Cea mai mare creștere a DRS-Arhitects a fost înregistrată în 2024 pe segmentul comercial, care se reflectă în 45% din cifra de afaceri a companiei. Cel mai de amploare proiect la care a lucrat echipa DRS-Architects în 2024 este extinderea Arena Mall Bacău, care își va mări suprafața actuală cu 70%. Lucrările la acest complex comercial au început în a doua parte a anului trecut și sunt estimate să se încheie în 2026. Extinderea mall-ului din Bacău reprezintă însă doar o parte a acestui amplu proiect de investiție, care include și dezvoltarea a două ansambluri rezidențiale, precum și a primului hotel de lanț internațional din regiune, sub brandul Mercure. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 65 milioane de euro și se va desfășura etapizat.

În ceea ce privește segmentul rezidențial, în București, echipa a continuat să lucreze la proiecte de consolidare și reabilitare a clădirilor istorice. Unul dintre aceste proiecte, o casă construită în 1942 în cartierul Dorobanți, a fost premiat în cadrul Anualei de Arhitectură.

"Reabilitarea clădirilor istorice și aducerea lor în contemporaneitate este o alternativă reală pentru Capitală. Însă cu un astfel de proiect nu schimbăm fața Bucureștiului. Este nevoie de o strategie coerentă în acest sens, dar, din păcate, astfel de planuri lipsesc, la fel ca perspectivele concrete privind evoluția proiectelor noi", a precizat Andrei Lefter.

În paralel, DRS-Architects a continuat să dezvolte proiecte rezidențiale în alte orașe din țară, dar și să consolideze noi segmente de nișă, precum proiectele HoReCa, cămine studențești, spații de divertisment și loisir, reconversii ale unor spații office în proiecte rezidențiale, proiectarea unui parc eolian de 46 mW la Vaslui, direcții explorate pentru a extinde portofoliul biroului și a răspunde nevoilor tot mai diversificate ale investitorilor. De asemenea, în 2024 s-au continuat parteneriate cu retaileri precum Primark și Rewe.

 

Consolidarea echipei și eficientizare cu ajutorul AI

2024 a fost și un an dedicat creșterii interne, cu o dublare a echipei pentru a răspunde cerințelor tot mai mari din proiectele derulate.

Mărirea echipei a fost o prioritate pentru anul precedent, având în vedere ritmul de creștere și nevoia de a consolida o echipă cu o expertiză extinsă. Pentru 2025, ne concentrăm pe eficientizarea proceselor și integrarea tehnologiilor de ultimă generație în proiectare. Parteneriatul recent cu Neuroarchilab pentru utilizarea inteligenței artificiale și a neuroștiinței în procesul de proiectare este o direcție strategică pentru noi”, a adăugat Andrei Lefter.

Pentru anul în curs, DRS-Architects își propune consolidarea poziției pe piață prin axarea pe proiecte de impact, vizând totodată o creștere de 10-15% în cifra de afaceri ca rezultat al extinderii portofoliului și al eficientizării proceselor interne.

Cu o experiență de peste 10 ani, DRS-Architects oferă servicii complete de arhitectură și proiectare, abordând o gamă variată de proiecte cu diferite grade de complexitate, comerciale, rezidențiale, office, dar și proiecte de dezvoltare urbană, publice sau privată. 

Proiectele echipei DRS-Architects au primit de-a lungul timpului diferite distincții, precum premiul 2 la concursul internațional de soluții de arhitectură pentru transformarea Pieței Victoria (Piața Operei) – Timișoara (2023) sau Premiul Octav Doicescu la Anuala de Arhitectură 2024 pentru proiectul Casa Rosenthal. Echipa manifestă o preocupare continuă pentru proiectele de reabilitare și dezvoltare urbană integrată, participând constant la concursuri de soluții de arhitectură pe acest segment. Cea mai recentă participare în acest sens a fost la cel pentru reabilitarea platformei Rulmentul Brașov, în a doua parte a lui 2024. 

Fondat de Andrei Lefter, arhitect cu peste aproape 20 de ani de experiență, biroul și-a consolidat poziția pe piața arhitecturii printr-o abordare multidisciplinară și colaborări strategice cu fonduri de investiții și parteneri din domeniul imobiliar. Astfel, cu un portofoliu variat, DRS-Architects dezvoltă de peste 10 ani soluții arhitecturale relevante, adaptate atât cerințelor actuale, cât și provocărilor viitorului urbanistic. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related