Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, anunță implementarea unei noi tehnologii de etichetare a iaurturilor, pentru a sprijini colectarea selectivă și reciclarea ambalajelor.
Noua tehnologie introduce etichete reciclabile din hârtie, ușor de separat de paharul din r-PET, facilitând colectarea selectivă post-consum. În comparație cu ambalajele clasice ale paharelor de iaurt, această soluție elimină necesitatea îndepărtării chimice a etichetelor și îmbunătățește întregul proces de reciclare.
Pe lângă reducerea consumului de resurse cu ajutorul etichetelor detașabile, ambalajele Olympus mai vin în sprijinul economiei circulare și prin utilizarea r-PET în realizarea paharelor de iaurt. Acestea conțin 80% PET reciclat și sprijină astfel reducerea cantităților de plastic care ar fi putut ajunge în natură. La fel ca și în cazul recipientelor r-PET adoptate de companie în 2021 pentru ambalarea primului lapte din România care utiliza această soluție, noile pahare pentru iaurt Olympus sunt 100% reciclabile.
”Identificarea și implementarea soluțiilor cu impact pozitiv asupra mediului, pe întreg lanțul valoric, sunt priorități de importanță critică pentru Olympus Foods România și pentru întreg grupul Hellenic Dairies. Ca parte a unei companii de familie, acordăm o atenție deosebită atât trecutului, prin respectarea rețetelor tradiționale, dar și viitorului, adaptându-ne permanent activitatea pentru a lăsa o lume mai bună pentru generațiile următoare. Astfel, noile ambalaje pentru iaurturi își păstrează rolul de a duce pe mesele consumatorilor savoarea binecunoscută a iaurturilor noastre, doar că de acum o vor face într-un mod mai sustenabil și care face mai ușoară reciclarea acestora”, a declarat Athanasios Giannousis, Commercial Manager al Olympus Foods România.
Primele produse Olympus care vor ajunge la raft în noile ambalaje r-PET cu etichetă detașabilă sunt Iaurturile cu specific Grecesc Natur, în versiunile de 150 grame cu 0%, 2% sau 10% grăsime, urmând ca etichetele detașabile din hârtie să fie aplicate treptat și pe celelalte game din portofoliul companiei. Pentru a evidenția prezența etichetei detașabile, capacele noilor ambalaje vor include instrucțiuni despre reciclarea corectă.
Având în vedere că majoritatea paharelor de iaurt produse în România sunt din polistiren (PS), un material folosit pe scară largă, dar cu un procent de reciclare scăzut (~7% UE)* datorită costurilor ridicate, adoptarea r-PET (cotă de reciclare 60% în UE*) și a etichetelor reciclabile ce pot fi îndepărtate manual sunt soluții cu impact pozitiv accentuat în procedurile de colectare selectivă și reciclare.
Această nouă inițiativă a Olympus Foods România vine în continuarea unui lung șir de acțiuni prin care grupul vizează reducerea impactului asupra mediului, dezvoltarea durabilă și susținerea comunităților. Printre demersurile recente de sustenabilitate ale companiei se numără inaugurarea noului centru logistic al Fabricii de Lapte Brașov, o investiție de peste 40 milioane euro în construcții cu amprentă redusă la sol și soluții optime de utilizare a resurselor. Pe lângă investiții în dezvoltarea și eficientizarea operațiunilor, Olympus Foods România desfășoară acțiuni continue de sprijin al comunităților locale, prin intermediul colaborărilor cu Banca pentru Alimente și alte organizații din România, campanii de informare și promovare a unui stil de viață sănătos.
Grupul Hellenic Dairies, din care Olympus face parte, are peste 25 ani de activitate în România, perioadă în care a investit constant pe plan local. Fabrica de lactate Olympus de la Hălchiu, județul Brașov, a fost inaugurată în 2011, iar producția sa este destinată atât pieței locale, cât și exporturilor.
Cu sediul în orașul Trikala din Grecia, Hellenic Dairies este o afacere de familie aflată la a treia generație de producători de lactate, cu operațiuni în 47 de țări din toată lumea. În prezent, Olympus deține zece fabrici în patru țări (Grecia, România, Bulgaria și Cipru), care produc o gamă completă de lactate, brânzeturi, băuturi vegetale, sucuri naturale, dar și apă minerală naturală sau băuturi răcoritoare.