Analiză Storia - Evoluția orașelor în Indexul T.R.A.I.: Care sunt cele mai mari creșteri și scăderi?

Analiză Storia - Evoluția orașelor în Indexul T.R.A.I.: Care sunt cele mai mari creșteri și scăderi?
  • Deva, orașul cu cea mai mare scădere a calității aerului: -17 puncte în 2024
  • Focșani, lider la creșterea percepției asupra accesului la piste de biciclete: +25,07 puncte
  • Alexandria în 2024: cea mai mare scădere a scorului pentru costul vieții și gradul de mulțumire

În 2024, Drobeta-Turnu Severin a înregistrat cea mai mare creștere a scorului total în Indexul T.R.A.I., acumulând cu 7,74 puncte mai mult față de anul precedent (scor agregat a patru subindicatori: trafic, repere urbane, aer, imobiliare), în timp ce orașul Zalău a înregistrat cea mai mare scădere a scorului total, cu un declin de 9,63 puncte față de anul 2023. În ceea ce privește componenta Vocea Cartierelor, Bistrița și Botoșani au înregistrat cele mai mari creșteri, fiecare cu un plus de 2 puncte. În schimb, Alexandria a avut o scădere semnificativă de 12 puncte a scorului total, pe baza celor 13 criterii subiective evaluate de locuitorii orașului.

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele incluse pe platformă, incluse în scorul Vocea Cartierelor. Printre indicatorii subiectivi evaluați se numără siguranța, curățenia, accesul la locuri de parcare și mijloace de transport, pistele de biciclete, nivelul de zgomot, apa curentă, serviciul de salubrizare și gaz, sistemul de canalizare, serviciul de încălzire termică, gradul de mulțumire, dar și costul general al vieții.

 

Indexul T.R.A.I. în București: schimbări minore, dar diferențe pe subindicatori

În scorul total al categoriei Vocea Cartierelor, Bucureștiul a rămas relativ constant, înregistrând o scădere ușoară de doar 1 punct. Și în ceea ce privește indicatorii obiectivi, s-a observat o diminuare modestă de 1,5 puncte. Totuși, anumiți subindicatori au înregistrat scăderi semnificative față de 2023: scorul pentru accesul la apă curentă a scăzut cu 5,18 puncte, iar satisfacția față de serviciile de gaze a înregistrat un declin de 4,82 puncte. Pe de altă parte, accesul la locurile de parcare a fost indicatorul cu cea mai mare creștere, cu un plus de 3 puncte față de anul precedent.

În ceea ce privește evoluția scorurilor în cartierele din Capitală, Floreasca a înregistrat cea mai mare creștere la accesul la pistele de biciclete, cu un plus de 24,55 puncte în 2024 față de 2023, urmat de Pipera (+13,35). Încălzirea termică a fost mai bine apreciată în cartierele Aviației (+13,96) și Pantelimon (+11,69). De asemenea, accesul la locurile de parcare a fost mai bine evaluat în Floreasca, unde scorul a crescut cu 10,71 puncte în 2024, comparativ cu scorul din 2023. Pe de altă parte, cartierul Vitan a înregistrat cele mai mari scăderi la mai mulți indicatori: accesul la apă curentă a scăzut cu 16,42 puncte, cel la mijloacele de transport cu 15,04 puncte, sistemul de canalizare a pierdut 14,99 puncte, iar furnizarea serviciilor de gaz a înregistrat un declin de 14,76 puncte.

„Pentru a avea o perspectivă cât mai detaliată asupra calității vieții în cartierele și orașele din țară, considerăm esențial să analizăm nu doar scorurile actuale, ci și evoluția lor de la un an la altul. Astfel, putem înțelege în profunzime cum se schimbă atât indicatorii obiectivi – precum traficul, reperele urbane, calitatea aerului sau prețurile locuințelor – cât și percepția locuitorilor asupra altor aspecte, cum ar fi siguranța, accesul la transportul în comun și celelalte criterii disponibile în categoria Vocea Cartierelor. Evaluarea acestor două dimensiuni în paralel ne ajută să identificăm nu doar zonele unde s-au înregistrat progrese reale, ci și dacă anumite schimbări sunt resimțite și apreciate de comunități”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

 

Evoluția scorurilor orașelor, luând în calcul datele obiective (trafic, repere, aer, imobiliare) – 2024 vs. 2023

La nivelul scorului obiectiv, cele mai semnificative fluctuații s-au înregistrat la subindicatorii de trafic și calitatea aerului, măsurați cu ajutorul Google Traffic și Airly, în timp ce scorurile reperelor urbane și ale prețurilor imobiliarelor au rămas relativ constante. Subindicatorul de trafic afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Astfel, un scor mai ridicat indică un trafic mai redus. În 2024, comparativ cu 2023, Buzăul a înregistrat o scădere de 6,57 puncte la acest indicator, în timp ce Giurgiu a avut o creștere de aproape 9 puncte. La capitolul calitatea aerului, Deva a înregistrat un declin de 17,63 puncte, în timp ce orașul Călărași a avut o îmbunătățire semnificativă a scorului, cu un plus de 20,74 puncte față de anul precedent.

 

Evoluția scorurilor orașelor, luând în calcul datele subiective (Vocea Cartierelor) – 2024 vs. 2023

În 2024, percepția asupra nivelului de siguranță a înregistrat scăderi semnificative în unele orașe. Deva a fost orașul cu cea mai mare scădere a scorului, cu un minus de 14,96 puncte, în timp ce Botoșani a înregistrat o îmbunătățire de 2,85 puncte. La capitolul curățenie, Alexandria a avut cea mai mare scădere (-12 puncte), în timp ce orașul Vaslui a înregistrat o ușoară creștere de 1,76 puncte. Accesul la locurile de parcare a fost un subiect care a produs nemulțumiri în unele orașe, cu Alba Iulia înregistrând o scădere de 16,88 puncte. În schimb, Râmnicu Vâlcea a marcat o creștere de 5,06 puncte.

Percepția locuitorilor asupra transportului public a evoluat pozitiv în Târgoviște, subindicatorul înregistrând o creștere de 6,72 puncte față de 2023. În schimb, în Alexandria, scorul a scăzut considerabil, cu 13,14 puncte, indicând o diminuare a satisfacției față de accesul la transportul în comun. În ceea ce privește accesul la pistele de biciclete, orașul Botoșani a înregistrat cea mai mare scădere a scorului –  de 10,87 puncte, în timp ce orașul Focșani a avut o creștere impresionantă de 25,07 puncte, semn că infrastructura destinată bicicliștilor s-a îmbunătățit considerabil. Cea mai mare scădere a scorului privind nivelul de zgomot s-a înregistrat în Zalău, unde acesta a scăzut cu 9,57 puncte în 2024 față de 2023. În contrast, Călărași a fost orașul cu cea mai mare creștere la acest indicator, înregistrând un avans de 6,72 puncte.

În 2024, cea mai mare scădere la accesul la apă curentă s-a consemnat în Târgu Jiu, cu un declin de 13,43 puncte față de anul precedent, în timp ce Botoșani a înregistrat cea mai mare creștere, cu un plus de 7,49 puncte. În ceea ce privește serviciile de salubrizare, Alexandria a avut cea mai mare scădere a scorului (-14,49 puncte), în timp ce Botoșani a marcat o creștere de 4,44 puncte. La nivelul serviciilor de gaz, Zalău a înregistrat cea mai mare scădere a scorului (-10,02 puncte), în timp ce orașul Botoșani a avut o creștere de 10,01 puncte. La capitolul sistem de canalizare, cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat tot în Târgu Jiu (-14,56), în timp ce orașul Botoșani a avut cea mai mare îmbunătățire, cu un avans de 4,83 puncte. Serviciul de încălzire termică a înregistrat cea mai mare scădere în Alexandria, unde scorul a coborât cu 20,25 puncte. În contrast, Brăila a fost orașul cu cea mai mare creștere la acest indicator, înregistrând o creștere de 7,79 puncte.

Tot în Alexandria s-a înregistrat și cea mai mare scădere a nivelului general de satisfacție a locuitorilor (-15,18), în timp ce cea mai mare creștere a fost consemnată în Botoșani (+3,51 puncte). În ceea ce privește costul general al vieții, Alexandria a avut cea mai puternică scădere, cu un minus de 14,78 puncte, în timp ce Brăila a înregistrat cea mai mare creștere, de 4 puncte.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. 

În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată.

Platforma oferă utilizatorilor noi funcții prin care pot primi date personalizate, pot filtra datele în funcție de criteriile de evaluare care îi interesează cel mai mult și pot inclusiv să compare cartierele între ele, pentru a observa care scorează cel mai bine la criteriile alese de ei. Platforma T.R.A.I. este într-o continuă actualizare, astfel că toți românii care doresc să-și evalueze cartierele în care locuiesc pot completa chestionarul de pe trai.storia.ro/chestionar. În acest fel, indexul va fi actualizat atât cu datele noi despre cartierele și orașele prezente deja pe platformă, dar și cu date legate de cartiere sau orașe care încă nu se regăsesc pe platformă, după ce se va acumula numărul minim de răspunsuri per zonă.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Oameni

Sectiune



Branded


Related