Un spațiu de dialog, inspirație și educație despre alegerile vestimentare.
Humana People to People România, una dintre cele mai mari rețele de magazine de haine second hand din țara noastră, anunță lansarea Humana Hub, o platformă inovatoare dedicată sustenabilității în modă. Aceasta va reuni în aceeași comunitate iubitori de modă, specialiști în lifestyle și fashion, tineri designeri, croitori, experți în sustenabilitate, influenceri, psihologi și mulți alți oameni interesați în a explora și promova alternativele responsabile în materie de îmbrăcăminte.
Prin Humana Hub, românii vor descoperi soluții practice pentru a cultiva un comportament și un stil vestimentar sustenabil, vor putea lua parte la evenimente interactive și vor avea acces la resurse utile pentru a face alegeri mai cumpătate, contribuind activ la viitorul modei circulare.
Un nucleu al creativității și educației sustenabile în modă
Industria modei este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și generează cantități uriașe de deșeuri textile. În România, peste 95% din haine ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate. Până la implementarea unor mecanisme eficiente de colectare și reutilizare, este nevoie de inițiative care să educe, să inspire și să ofere soluții concrete. Humana Hub vine ca un răspuns la această nevoie, reunind oameni din cele mai variate domenii care sunt interesați să transforme modul în care consumăm moda și să valorifice mai bine resursele existente.
Platforma răspunde totodată unei nevoi profunde de reconectare cu principiile dezvoltării durabile, cu o abordare conștientă și eficientă asupra consumului. Prin informare, activare comunitară și colaborări între experți din domenii variate, Humana Hub vizează reducerea amprentei de carbon generate de alegerile vestimentare și să faciliteze tranziția către o economie circulară.
Humana Hub va funcționa atât offline, prin evenimente organizate în magazine Humana, cât și online, pe rețele sociale ca Facebook și Instagram, iar website-ul Humana România va centraliza activitățile desfășurate pe tot parcursul anului. Aici vor fi disponibile articole educative, ghiduri de reutilizare, testimoniale, interviuri, sfaturi de styling sustenabil, dar și materiale despre impactul real al modei asupra planetei.
Inițiativa integrează și o serie de proiecte deja implementate de Humana România: manualul educațional Iubim moda sustenabilă realizat alături de Fundația Noi Orizonturi și predat în mai multe școli din România, proiectul Repair, care coagulează o rețea de croitori locali pentru recondiționarea hainelor, precum și parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte București (UNARTE), pentru formarea viitorilor designeri în moda sustenabilă.
Evenimente cu tematici actuale și invitați relevanți
Pe parcursul acestui an, Humana Hub va include întâlniri trimestriale care abordează teme relevante pentru un public larg. Evenimentul inaugural de pe 11 aprilie, cu tema ReCreate your fit, va aduce în prim-plan principiile garderobei capsulă și va demonstra, prin exerciții practice, cum hainele de zi cu zi pot fi combinate în mod creativ pentru a înlocui nevoia unei garderobe extinse și costisitoare.
Evenimentul va include o sesiune de styling pe tema „garderoba capsulă” susținută de consultanta de imagine Sînziana Rădulescu, (@sinzianaradulescu.ro), o pledoarie pentru moda second-hand ca alegere înțeleaptă, prezentată de Eli Neicuț (cunoscută ca @elivorbește), „influencer de fapte bune”, și o competiție de styling live, în care participanții vor putea aplica sfaturile primite pentru a crea ținute sustenabile. Colecțiile capsulă vor folosi piese din magazinele Humana și vor deveni surse de inspirație pentru public, care va avea ocazia să aplice principiile învățate într-o provocare de styling, cu șansa de a câștiga premii speciale.
„Aruncăm prea mult și ne bucurăm prea puțin de hainele pe care le cumpărăm. Ele merită o a doua viață, fie că le reintegrăm creativ în garderobă sau că le donăm sau revindem celor care și le doresc sau au nevoie de ele. Putem reduce astfel cu mult impactul modei asupra bugetului nostru, dar și asupra naturii”, spune Mădălina Corciu, PR & CSR Manager, Humana People to People România.
„Vrem să punem la dispoziție lunga experiență Humana People to People în recuperarea și reutilizarea hainelor pentru susținerea proiectelor umanitare astfel încât să impulsionăm schimbarea de mentalitate. Românii sunt tot mai interesați de sustenabilitate și observăm că mai ales tinerii din Generația Z adoptă soluții ca reutilizarea hainelor și construirea unor garderobe flexibile în ceea ce privește combinațiile. Pentru a accelera tranziția, am simțit că este nevoie de un spațiu în care oamenii să descopere alternative concrete și să facă schimb de informații. Humana Hub își propune să fie acest loc, în care oricine poate găsi motivație, inspirație și soluții practice pentru un stil mai responsabil”, detaliază aceasta.
Următoarele evenimente din cadrul Humana Hub vor trata teme precum alegerile conștiente și echilibrate la cumpărături, potrivirea creativă a culorilor în funcție de stil și trăsături, organizarea garderobei, precum și idei pentru reducerea risipei în sezonul sărbătorilor. La fiecare dintre acestea, vor participa lideri de opinie, specialiști în sustenabilitate, designeri locali și psihologi, pentru a oferi o perspectivă completă și accesibilă asupra subiectelor abordate.
„La nivel global, vedem un interes crescut pentru reutilizarea hainelor și reducerea risipei textile, iar România are un rol important în această mișcare. Tradiția românilor de a repara și refolosi hainele poate redeveni un obicei firesc, adaptat noilor tendințe din modă. Humana Hub oferă românilor șansa de a redescoperi aceste practici și de a deveni un exemplu în regiune. Prin implicare și creativitate, România poate deveni un motor al schimbării în Europa de Est, inspirând alte țări să urmeze aceeași direcție”, a declarat Karina Bolin, Președinte Humana People to People România.
Prin Humana Hub, Humana People to People România își reafirmă angajamentul pentru educație și consum responsabil. Comunitatea creată în jurul acestei inițiative va sprijini designul sustenabil, reutilizarea creativă și adoptarea unor alegeri vestimentare mai conștiente.
Humana People to People SRL a fost înființată în România în 2006 și, în prezent, are peste 300 de angajați, operând peste 40 de magazine second-hand la nivel național. Prin activitățile sale, Humana sprijină economia circulară de zeci de ani și se aliniază cu Pactul Verde European, directiva Uniunii Europene care vizează construirea unei economii cu o amprentă climatică neutră până în 2050. Cu o prezență în 23 de orașe, Humana creează sute de locuri de muncă verzi și promovează un mediu de lucru în care fiecare coleg poate crește și poate produce impact prin activitatea sa.
În 2024, Federația Humana People to People și-a reînnoit certificarea pentru politici și proceduri de bună guvernare, precum și implementarea acestora, acordată de Société Générale de Surveillance (SGS), cu un scor de 93,4%, auditat de ONG Benchmarking Standards SA (NGB).
Profiturile generate de lanțul de magazine Humana sunt reinvestite pentru a susține proiecte de dezvoltare comunitară în unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii. Prin programele sale din domeniile educației, sănătății, agriculturii sustenabile și dezvoltării comunitare, Humana People to People a sprijinit 19,9 milioane de oameni în 2024. În același an, organizația a contribuit cu 5 milioane de euro la Bugetul de Stat al României.