Spitalul Marie Curie a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noului Spital, construit cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. De asemenea, în această perioadă, Dăruiește Viață a continuat să lucreze pentru demararea construcției la Campusul Medical Pediatric, a cărui randare a fost prezentată pentru prima dată în conferința de presă de astăzi.
Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie au prezentat astăzi, 16 aprilie 2025, bilanțul primului an de funcționare a noului Spital construit la Marie Curie cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii, precum și planurile de dezvoltare pentru Campusul Medical Pediatric.
„În perioada aprilie 2024 – aprilie 2025, peste 3.500 de pacienți au fost tratați în noul Spital”, a declarat dr. Anna Kadar (director medical).
Numărul intervențiilor realizate în noul bloc operator a depășit 4.000. În secția de neurochirurgie au fost internați 490 de pacienți (+70% față de anul anterior). În plus, începând cu octombrie 2024, noua infrastructură a permis deschiderea primei linii de gardă pentru pacienții cu politraumă din București.
În secția de chirurgie relocată au fost tratați 1.042 de pacienți. Secția de oncologie, singura din România care poate să asigure o abordare multidisciplinară a copilului cu diagnostic oncologic, a tratat peste 100 de pacienți, atât cazuri aflate în tratament / observație, cât și cazuri noi.
La prezentarea bilanțului au participat: dl. Daniel Buzatu (Manager SCUC Marie Curie), Dr. Anna Kadar (director medical), Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu (fondatoare Dăruiește Viață), dr. Ruxandra Vidlescu (șef secție oncologie), dr. Radu Tăbăcaru (șef secție terapie intensivă), dr. Sorin Târnoveanu (șef secție neurochirurgie) și Raluca Șoaita (arhitecta proiectului).
Credit foto: Stefan Banu
Pe lângă condițiile moderne de tratament (saloane de maximum 2 paturi, cu grup sanitar propriu și paturi pentru părinți, cabinete de tratament, spații dedicate personalului medical), Spitalul asigură și echipamente și tehnologie de ultimă generație, dar și o serie de facilități special gândite pentru copii și părinți: cinema, un studio radio de unde emite Radioul Dăruiește Viață (atât în Spital, cât și online), grădină indoor, observator astronomic, sală de sport și spații de joacă și de relaxare.
„Am ajuns aici după doi ani în care am fost plimbați între mai multe spitale. Copilul meu a avut prima intervenție în clădirea veche, iar acum venim în noua clădire. Venim cu bucurie pentru că știm că este pe mâini bune și că pleacă sănătos. Când a aflat despre cum a fost construit Spitalul, băiețelul meu a decis să își doneze banii din alocație strânși în ultimele 7 luni. A făcut asta după prima internare. La ultima internare mi-a spus: acum mergem la bancă, da? Ca să facă o altă donație.”, mămica unui pacient de 9 ani, din secția de neurochirurgie.
Pe lângă construcția propriu-zisă, Dăruiește Viață a facilitat stabilirea unor parteneriate internaționale cu două dintre cele mai cunoscute spitale dedicate oncologiei pediatrice, St. Jude din SUA și Prinses Maxima din Olanda, pentru traininguri, fellowshipuri și cursuri dedicate echipei medicale, dar și pentru analize moleculare sau tumor boarduri. Scopul este acela de a îmbunătăți calitatea actului medical și de a asigura aici tratament multidisciplinar copiilor bolnavi de cancer.
Spitalul, construit exclusiv din donații și sponsorizări, a fost dat în funcțiune pe 16 aprilie 2024, când s-au relocat în noua clădire o parte din secțiile Spitalului de Copii Marie Curie din București: oncologie, neurochirurgie, chirurgie, terapie intensivă, precum și un bloc operator cu 5 săli de operație.
„Am construit acest Spital cu gândul la pacienți, la familiile lor și la cadrele medicale. Am făcut acest lucru împreună cu peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 de companii. Ne bucurăm să vedem rezultatele muncii noastre și a echipelor medicale, precum și impactul pe care îl are în viața copiilor cu boli grave. Vorbim despre șanse în plus la viață și condiții de tratament ca în Europa de Vest. Știm că este nevoie de un „împreună” pentru a-l crește și a-l dezvolta în continuare. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături până acum și îi invităm să ne rămână alături în continuare cu o donație sau o sponsorizare pe daruiesteviata.ro.”, Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.
„#Noi am făcut un Spital și visul nostru nu se oprește aici. Ne bucurăm că am putut arăta astăzi, în premieră, primele randări cu cea de-a doua etapă a acestui proiect, așa cum a fost agreată prin parteneriat cu Spitalul Marie Curie și cu Ministerul Sănătății. Ne dorim ca Spitalul Marie Curie să devină primul Campus Medical Pediatric din România și un reper pentru Europa de Sud-Est și știm că doar împreună putem îndeplini acest vis.”, Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.
Construcția Campusului Medical Pediatric este principalul proiect al Dăruiește Viață pentru următorii 5 ani. Cea de-a doua etapă presupune construcția unei noi clădiri care va fi conectată cu prima, în care se vor reloca și celelalte secții din Spitalul Marie Curie. De la începutul anului 2025, au avut loc multiple discuții între echipele medicale și echipa de arhitecți pentru definirea schemelor funcționale și a temei de proiectare. O primă formă a proiectului tehnic va fi gata la finalul lui 2025. În plus, în curtea Spitalului Marie Curie se lucrează pentru identificarea și relocarea unor rețele de instalații pentru pregătirea terenului de construcție. Vor urma demolarea unor anexe și construcția unei biserici care va deservi întreg Spitalul Marie Curie.
„Pentru noi, ultimul an a stat sub semnul a două coordonate: pacienții-copii și colaborarea. Am depășit 100 de pacienți tratați în noua secție, iar copiii chiar vin mai veseli și mai bine dispuși. Ne-am coordonat cu colegii din celelalte secții, dar și cu cei de la celelalte centre din țară. În plus, avem colaborări internaționale, a căror rădăcină pornește tot de la Dăruiește Viață, precum parteneriatul cu Prinses Maxima (care ne-a ajutat cu mutarea, cu pregătirea personalului și cu testele de biologie moleculară și citogenetică pe care le realizează pentru noi și, poate cel mai important, cu faptul că ne oferă oricând posibilitatea de a obține o a doua opinie medicală prin tumor boardurile lor internaționale) sau cel cu St. Jude, care ne ajută pe partea de training a medicilor și asistentelor. Promit că încercăm să facem tot ce se poate pentru pacienți și să le oferim tuturor colegilor oportunitățile necesare de training.”, dr. Ruxandra Vidlescu, șef secție oncologie.
„Suntem una dintre secțiile care s-au mutat în noul Spital, iar asta ne-a permis să creăm prima linie de gardă pentru pacienții cu politraumatisme din București și să creștem cu 70% numărul pacienților tratați.”, Sorin Târnoveanu, șef secție neurochirurgie.
Inițiativa #NoiFacemUnSpital a însemnat o investiție de 53 de milioane de euro, fonduri strânse exclusiv din donații de la persoane fizice și din sponsorizări. Inițial gândit ca o clinică de trei etaje, proiectul s-a transformat într-un Spital cu o suprafață de 12.000 mp, 9 niveluri și peste 140 de paturi. În iunie 2018 a fost turnată fundația Spitalului, iar în noiembrie 2023 au fost finalizate prima clădire, centrala termică și o stație de ozonare. Din 16 aprilie 2024, în Spital sunt tratați copii cu vârste între 0 și 18 ani, relocați din secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din actualul Spital Marie S. Curie. Blocul operator cu 5 săli de operație, realizate integral din sticlă, este, de asemenea, complet funcțional.
Dăruiește Viață continuă inițiativa pentru construcția la Marie Curie a unui Campus Medical Pediatric, astfel încât toți copiii care ajung aici să aibă acces la aceleași condiții de tratament. În plus, Dăruiește Viață se ocupă de mentenanța Spitalului construit, organizează periodic activități pentru dezvoltarea psiho-socială a pacienților și părinților și investește pentru dezvoltarea profesională a cadrelor medicale.
Asociația îi invită pe toți cei care vor să se implice în continuare să sponsorizeze sau să doneze prin următoarele modalități:
COMPANII
- Folosirea Decl. 177 pentru redirecționarea fondurilor rămase disponibile pentru sponsorizare în anul 2024. Decl. 177 poate fi depusă până pe 20 iunie
- Direcționarea a 20% din impozitul pe profit până la finalul anului, prin contract de sponsorizare direct pe daruiesteviata.ro/sponsorizeaza
DONATORI PERSOANE FIZICE
- Redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit pe daruiesteviata.ro/redirectioneaza
- Donație online pe https://daruiesteviata.ro/investeste
- SMS la 8835 cu textul PROMIT pentru o donație lunară de 5 euro
- Donarea zilei de naștere pe www.daruiesteviata.ro/campanii
- Cadouri cu sens pe www.daruiesteviata.ro/cadouri